ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво12/09/2019

ШТРАЈК У ШКОЛАМА НАСТАВЉЕН УПРКОС СУДСКОЈ ОДЛУЦИ

 

САРАЈЕВО, 12. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Штрајк запослених у основним и средњим школама у Унско-санском кантону настављен је и јутрос упркос одлуци суда у Бихаћу да привремено забрани штрајк у основним школама.

 

Забрану је затражило Кантонално правобранилаштво на захтјев Министарства образовања и Владе Унско-санског кантона.

"Налаже се синдикату да омогући несметано обављање васпитно-образовног процеса у јавним установама основног образовања на подручју Унско-санског кантона. Против овог рјешења није дозвољена жалба", наведено је у рјешењу које је потписала судија Јасмина Липовача.

Након овог рјешења синоћ су у Синдикату образовања имали дуге консултације са адвокатима, а касно увече су послали обавјештење синдикалним подружницама да ипак наставе са штрајком у основним школама, објављено је на порталу сарајевског "Ослобођења".

Руководство Синдиката неће извршити политичку привремену мјеру коју је донијела судија Општинског суда у Бихаћу, наводи се у саопштењу Одбора синдиката образовања Унско-санског кантона који је потписала предсједник синдикалног одбора Зехра Хаџић.

Синдикати очекују од подружница данашње извјештаје о "штрајколомцима" међу директорима јер синдикат намјерава да против њих подигне кривичне пријаве због кршења Закона о раду, наводи лист.

Запослени у школама у Унско-санском кантону траже од Кантоналне владе да поштује колективни уговор за запослене у образовању и да се испоштује раније договорена основица за плате која се, како тврде, крши од септембра прошле године.