ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво12/09/2019

ПОЗИВ ГРАЂАНИМА ДА ПРИЈАВЉУЈУ ЗЛОУПОТРЕБЕ ОРУЖЈА

 

ПРИЈЕДОР, 12. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Начелник Полицијске управе /ПУ/ Приједор Сретоја Вујановић позвао је данас грађане да пријаве проналажење или уочавање минско-експлозивних средстава и нелегалног оружја, као и неодговорна поступања појединаца, те да и на тај начин дају допринос безбједности.

 

Вујановић је на конференцији за новинаре о раду у протеклом мјесецу издвојио догађај од 29. августа када се на подручју Омарске догодила експлозија коју је изазвало лице чији су иницијали П.Д. које је усљед нестручног и противзаконитог руковања минско-експлозивним средствима повријеђено и касније преминуло.

"Увиђајем на лицу мјеста пронашли смо још одређени број минско-експлозивних средстава која су постављена за заштиту пољопривредних усјева од дивљачи. Постављена су била на таквом мјесту гдје су могла и угрозити безбједност и других лица, прије свега власника сусједних парцела, ловаца, излетника или других лица. Уз асистенцију тима Цивилне заштите безбједно су уклоњена", рекао је Вујановић.

Он је нагласио да полицијски службеници у континуитету раде на откривању и одузимању минско-експлозивних средстава и оружја заосталих из протеклог рата, који су предмет злоупотребе од инкриминисаних лица.

"За осам мјесеци 2019. године надлежном тужилаштву против 23 лица понесени су извјештаји због кривичног дјела недозвољена производња и промет оружја или експлозивних материја", додао је Вујановић.

Начелник Сектора криминалистичке полиције Горан Микановић рекао је да је у августу евидентирано 87 кривичних дјела или за пет мање у односу на исти период претходне године.

"Од укупног броја евидентираних кривичних дјела 41 су починили непознати извршиоци, а расвијетљено их је 26. Расвијетљеност по непознатом извршиоцу износи 61,9 одсто, док је укупна расвијетљеност 81,8 одсто", истакао је Микановић.

Он је додао да је тужилаштву поднесено 79 извјештаја о почињеним кривичним дјелима против 62 лица, од којих су 32 повратници у вршењу кривичних дјела, док малољетних извршилаца није било.

Начелник Сектора полиције Марио Милашин навео је да је у августу евидентирано 35 нарушавања јавног реда и мира и 40 прекршаја, што у односу на исти период претходне године представља смањење броја нарушавања за осам одсто, а почињених прекршаја за 11 одсто.

Он је додао да је евидентирано 120 саобраћајних незгода или за 12 више у односу на упоредни период, 2.891 прекршај у области безбједности саобраћаја или за 24 одсто више него лани, а да је из саобраћаја искљученo 100 возила и 368 возача.

"Због управљања возилом под утицајем алкохола искључен је 301 возач или за 34 одсто више, а што у просјеку износи десет возача дневно. Због управљања возилом без положеног возачког испита 41 возач док је због осталих разлога искључено 26 возача", прецизирао је Милашин.