ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика12/09/2019

ЗАХВАЛНОСТ ЗА ПРИНЦИПИЈЕЛАН СТАВ О ПИТАЊУ НЕПРИЗНАВАЊА КОСОВА

 

БЕОГРАД, 12. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Предсједник Србије Александар Вучић истакао је у разговору са поглаваром Римокатоличке цркве папом Фрањом да Србија изузетно цијени принципијелну позицију Ватикана по питању непризнавања једнострано проглашене независности Косова.

 

Вучић је истакао да односе Србије и Ватикана одликује подударност ставова о значајним међународним питањима.

Ријеч је, како је навео, прије свега о питању заштите хришћана и хришћанског насљеђа и унапређењу њихових људских права.

С тим у вези Вучић је указао на изузетан значај заштите, поштовања и унапређења права српског и осталог неалбанског становништва на Косову и Метохији, заштите и обнове српског вјерског и културног насљеђа на Космету, а посебно православних цркава и манастира под заштитом Унеска.

"Изузетно ценимо принципијелну позицију Ватикана по питању непризнавања једнострано проглашене независности Косова, као и разумевања за позицију Србије утемељену на поштовању међународног права", нагласио је Вучић.

Он је захвалио на конструктивном приступу Ватикана по том питању, саопштено је из кабинета предсједника Србије.

"Србија је чврсто уверена да разговори представљају једини пут за решавање свих отворених питања, због чега смо се и након увођења такса, уздржали од реципрочних мера и било каквих потеза који би додатно отежали постојеће стање. Наша страна наставља са конструктивним залагањем за проналажење одрживог и компромисног решења за питање Косова и Метохије, искључиво путем дијалога. Међутим, приштинска страна, повлачењем ирационалних једностраних потеза и константним провокацијама онемогућава било какав дијалог и договор", нагласио је Вучић.

Вучић је нагласио да је сарадња између Србије и Римокатоличке цркве врло добра и конструктивна, уз обострано уважавање.

Он је истакао да је Србија дугорочно опредијељена да његује и унапређује односе са Ватиканом, додајући да ће наредне године бити обиљежено 100 година од успостављања дипломатских односа.

Вучић је захвалио Ватикану и папи Фрањи на подршци коју пружа европским интеграцијама Србије.

"Посебно ценимо залагање да се процес евроинтеграција региона западног Балкана у ЕУ убрза, а државе чланице охрабре да помогну и подрже тај процес", рекао је Вучић.

Он је додао да недавне посјете папе Фрање западном Балкану представљају снажну политичку подршку цијелом региону и пружају важан допринос јачању дијалога, духа хуманости и солидарности, као и подршку у погледу стратешки значајних политичких питања за регион.

На састанку у Ватикану било је ријечи о билатералним односима, евроинтеграцијама Србије, регионалној и међународној сарадњи.

Разговарано је и о јачању сарадње у области културе, историјских наука, као и заједничким пројектима научних института Србије и Ватикана.