ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво12/09/2019

РАДОЈИЧИЋ: УСПЈЕШНО РЈЕШАВАМО ПРОБЛЕМЕ ЗАГАЂЕНОСTИ У "ИНЦЕЛУ"

 

БАЊАЛУКА, 12. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић рекао је данас да се Градска управа ухватила у коштац са проблемом загађености у Пословној зони "Инцел" и да га успјешно рјешава, те да је предвиђена бесплатна свеобухватна превентивна здравствена заштита за грађане.

 

"Инцел је отворио примарно питање о здрављу људи, а овај пројекат је јединствен, јер ће Бањалука бити први град у Републици Српској који ће имати овакав вид превентивне здравствене заштите", рекао је Радојичић новинарима током паузе градске Скупштине, на чијем се дневном реду налази и информација о утврђеном стању загађења на простору Пословне зоне "Инцел".

Он је напоменуо да ће град са новим руководством бањалучког Дома здравља дефинисати најугроженије групе људи, које ће бити позиване на бесплатне здравствене прегледе, како би се благовремено реаговало.

"Пилот пројекат почиње у октобру, а надамо се да ће трајати свих наредих година као обавезна и редовна ствар", рекао је Радојичић.

Он је навео да је у информацији обухваћена цјелокупна анализа мјерења и података које су прикупили надлежни органи о загађености пираленом на простору "Инцела".

"На овом подручју урађено је више од 80 узорковања земљишта, што је још недовољно јер је ријеч о простору на 80 хектара и ми смо у том сталном процесу да би се утврдила тачна површина простора загађеног пираленом", рекао је Радојичић.

Према његовим ријечима, у анализи је наведено пет сегмената мјера које су предузете или их тек треба предузети, како би овај проблем био ријешен.

"Први сегмент су истражне радње да се види ко је шта тачно радио на том подручју. Други сегмент је превенција да се даље загађивање не дешава, а то су мјере забране ограђивања појединих подручја или забране или контроле дјелатности", навео је Радојичић.

Он је додао да је трећи дио план ремедијације земљишта.

"Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске је преузело на себе комплетан план координисања и збрињавања земљишта, а укључен је и стручни тим страних експерата који ради на плану шта се ради са контаминираним земљиштем", рекао је Радојичић.

Говорећи о шестомјесечном извјештај о извршењу буџета за ову годину, Радојичић је истакао да подаци показују да град и даље домаћински послује јер је евидентан значајан суфицит.

"Имамо стабилне јавне финансије јер смо претходне двије године биљежили суфицит, те очекујем да ће и ове године финансијска ситуација бити стабилна. Када је ријеч о градском дугу, налазимо се на најнижем степену задужености у посљедњих десет година", рекао је Радојичић.

Он је изразио увјерење и да ће одборници подржати одлуку о отварању нове пословне зоне "Јелшинград", јер је зона у "Рамићима" већ скоро попуњена.

"Извјештај о плану капиталних инвестиција за прошлу годину, према којем је уложено више од 25 милиона у разне инфраструктурне послове, те пројекте од друштвеног значаја, указује да се Бањалука гради и да напредује у правом смјеру", рекао је Радојичић.

Одборник СДС-а у бањалучкој Скупштини Александар Петковић сматра да је неопходно да се направи регистар свих загађивача, односно да се тачно зна база података гдје се налазе отровне материје у Бањалуци како не би имали у будућности проблема.

"Сада имамо и пословну зону `Јелшинград` у којој се планира отварање нових послова, али се још није ушло у разматрање да ли је доле било сличних случајева као у `Инцелу`", рекао је Петковић.