ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика12/09/2019

ЗВИЗДИЋ: ЕВРОПСКА ПЕРСПЕКТИВА ЗАПАДНОГ БАЛКАНА НЕМА АЛТЕРНАТИВУ

 

САРАЈЕВО, 12. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Предсједавајући Савјета министара у техничком мандату Денис Звиздић поновио је да европска перспектива западног Балкана нема алтернативу и да је политика проширења једини гарант стабилности, владавине права и економског просперитета за БиХ и регион.

 

Звиздић је данас у Прагу присуствовао састанку званичника Вишеградске групе и западног Балкана, чији је домаћин био предсједник Владе Чешке Андреј Бабиш, а, осим премијера Вишеградске групе, састанку су присуствовали и премијери Сјеверне Македоније, Албаније, Црне Горе и Србије, саопштено је из Савјета министара у техничком мандату.

Он је изразио задовољство да предложени кандидат за позицију комесара ЕУ за проширење долази из земље која је члан Вишеградске групе и одувијек је подржавала интеграцију западног Балкана у ЕУ.

Звиздић је истакао да све земље Вишеградске групе и западног Балкана треба да теже јачању међусобне политичке, економске, друштвене и културне сарадње, како би једни другима били искрени ослонац у процесу европских интеграција.

"Само пуна интеграција западног Балкана у ЕУ служи најбољем интересу континента. Неопходно је задржати замах проширења и трајну преданост спровођењу реформи ради преузимања европске правне тековине и достизања стандарда ЕУ, уз стално јачање регионалне сарадње и добросусједских односа", рекао је Звиздић током обраћања.

У саопштењу се истиче да је Звиздић говорио и о основним предусловима за превазилажење проблема на западном Балкану и рекао да су то политичка сарадња, воља за дијалогом, јачање владавине закона, стабилност и економске реформе.

"Даља изградња транспортне, енергетске и дигиталне инфраструктуре, као и унапређење укупне повезаности на западном Балкану, као и региона са ЕУ, представљају кључни фактор за развој и запошљавање и сигурно ће донијети директну корист регионалним економијама и грађанима", истакао је Звизић.

Он је напоменуо да стална сарадња и повезаност земаља западног Балкана треба да буду приоритет свих, а сарадња и подстицање добрих међусобних односа у региону најбољи пут за успостављање повјерења.

"Само заједничким дјеловањем и прихватањем чињенице да је заједничко тржиште западног Балкана привлачније ако није подијељено националним границама, отворићемо путеве даљег подстицања за домаће и успјешног привлачења страних инвестиција", истакао је Звиздић.

Звиздић се током излагања осврнуо и на питање мигрантске кризе, при чему је истакао легалан и хуман однос који институције БиХ имају у вези са овим питањем, али и јасан став да БиХ неће бити сабиралиште миграната на западном Балкану и да у том смислу очекује помоћ ЕУ.