ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Тема дана12/09/2019

ВИШКОВИЋ ПОЗВАО ДИРЕКТОРЕ 18 ШУМСКИХ ГАЗДИНСТАВА ДА ДАЈУ ОСТАВКУ

 

БАЊАЛУКА, 12. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Премијер Републике Српске Радован Вишковић позвао је директоре 18 шумских газдинстава која послују негативно да сами напусте функције јер је циљ институција стабилизација предузећа "Шуме Српске", које је у првих шест мјесеци имало губитак од 2,6 милиона КМ.

 

Вишковић је рекао новинарима након тематске сједнице Владе Републике Српске у Бањалуци на којој је разматрана Информација о стању у шумарству у Републици, да су усвојени закључци са циљем стабилизације предузећа "Шуме Српске".

"Очекујем од јавних предузећа да послују позитивно и да Република Српска од њих има добит, односно да уплаћују дивиденду", нагласио је Вишковић.

Он је напоменуо да је руководство "Шума Српске" сада под лупом и да закључци Владе, међу којима је и онај да ово предузеће мора ефикасно функционисати, морају бити спроведени.

"Не можемо толерисати губитке, бахато понашање појединих директора, криминал у појединим газдинствима, крађу шуме и имовине. Од менаџмента `Шума` затражено је да што више контролише рад у шумским газдинствима од управе до радника. Све ћемо помно пратити и предузимати мјере да би дошли до тога да више не буде губитака", каже Вишковић.

Он је напоменуо да ресорни министар и менаџмент "Шума" имају пуну подршку у рјешавању проблема.

Према његовом мишљењу, потребно је дати простор онима који су способни и желе да раде.

Премијер Српске је као позитиван примјер навео Шумско газдинсво "Клековача" које је прије двије године катастрофално пословало, а сада је најбоље газдинство.

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Српске Борис Пашалић сматра да могу бити рјешавани постојећи проблеми у "Шумама Српске", иако дио газдинстава има финансијске минусе и превелик број запослених.

"`Шуме Српске` имају 30 организационих јединица и нису све у проблемима. Дио газдинстава има финансијских проблема, неиспуњава план сјече, има превелик број запослених и велика дуговања према централном рачуну", рекао је Пашалић.

Он је оцијенио да Влада Српске жели рјешавати постојеће проблеме, а дио њих се односи на кадровска питања.

"Влада Српске усвојила је закључке, којима је задужила `Шуме Српске` да обезбиједе достизање планираног годишњег обима производње, да буде досљедно примјењена унутрашња организација и систематизација, обезбијеђено ефикасно функционсање централног рачуна предузећа, да буду стриктно релизовани потписани уговори са дрвопрерађивачима, извршене неопходне кадровске промјене, да буду омугућени додатни приходи кориштењем шумске био-масе и израђен нови интегрални информациони систем", истакао је Пашалић.

Директор "Шума Српске" Славен Гојковић рекао је да је Влада Српске дала пуну подршку управи и надзорном одбору овог предузећа, као и ресорном министарству у рјешавању постојећих пробема.

Он каже да у наредном периоду може доћи до смјене директора газдинстава и навео да негативно послују "Романија" са Сокоца, "Врбања" из Котор Вароши и још 16 газдинстава.