ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво12/09/2019

РЕВИЈАЛНОМ УТАКМИЦОМ ПОЧЕЛА КАМПАЊА "ДЈЕЦА НАМ СЕ РАЂАЛА"

 

БАЊАЛУКА, 12. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Првом ревијалном утакмицом - између екипа љекара Универзитетског клиничког центра и новинара "Седма сила" на градском стадиону у Бањалуци данас је званично почела кампања "Дјеца нам се рађала", у организацији истоимене фондације, с циљем подизања свијести о значају повећања наталитета у Републици Српској.

 

Утакмици присуствују и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић и премијер Републике Српске Радован Вишковић.

Почетак кампање "Дјеца нам се рађала" озваничен је пуштањем балона и првим ударцем који је на терену извео некадашњи предсједник Фудбалског клуба "Црвена звезда" Драган Џајић, уз присуство предсједника фондације "Дјеца нам се рађала" Владе Ђајића.

"Није важан резултат већ да победи нешто добро, лијепо и позитивно. Сви смо се окупили овдје јер имамо заједнички циљ, а то је подизање свјeсти о значају наталитета у Републике Српске", рекао је Ђајић.

Након ове утакмице на Градском стадиону у Бањалуци услиједиће и хуманитарна фудбалска утакмица ветерана београдске "Црвене звезде" и бањалучког "Борца" са циљем подизања свијести о значају повећања наталитета у Републици Српској.

Играју се два ревијална меча по 15 минута.

Догађај прати велики број гледалаца, а међу ветеранима "Звезде" су и легенде овог спорта као Драган Џајић, Станислав Караси, Милош Шестић, Милко и Бошко Ђуровски, Владимир Петровић Пижон.

Кампању "Дјеца нам се рађала" становници Српске могу подржати позивом на хуманитарни број 1432 и тако донирати једну КМ и дати допринос повећању наталитета у Српској.

Данашњем догађају допринос ће дати и бројне естрадне звијезде, које ће наступити бесплатно.

Из фондације "Дјеца нам се рађала" указују да је стопа наталитета у Српској у константном паду, а да је од 2011. године број живорођених пао испод 10.000.

"За протеклих 20 година, у периоду 1996-2016, рођено је укупно 239.669 дјеце, истовремено је умро 281.741 становник, па је природни прираштај негативан за 42.072 становника. Само на основу негативног природног прираштаја број становника Републике Српске за 10 година смањио се за 3,6 одсто", навели су из ове фондације.