ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво18/09/2019

ЦРНАДАК УПОЗНАО ФЕРУТУ О НАМЈЕРАМА ХРВАТСКЕ У ТРГОВСКОЈ ГОРИ

 

САРАЈЕВО, 18. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Министар иностраних послова у Савјету министара у техничком мандату Игор Црнадак рекао је да ће домаће институције на свим нивоима у наредном периоду бити укључене у интензивну сарадњу БиХ са Међународном агенцијом за атомску енергију /ИАЕА/ у вези са намјерама Хрватске да изгради одлагалиште радиоактивног отпада на локацији Трговска гора.

 

Црнадак је данас у Бечу упознао вршиоца дужности директора ИАЕА Корнела Феруту о конкретним разлозима због којих се БиХ оштро противи изградњи одлагалишта на Трговској гори, коју је најавила Хрватска, саопштено је из Министарства иностраних послова у Савјету министара у техничком мандату.

Он је, током сусрета на маргинама Генералне конференције ИАЕА, изразио наду да ће добра сарадња БиХ и ИАЕА која је допринијела побољшању нуклеарне безбједности у БиХ бити настављена и у другим областима.

Током дана Црнадак ће се обратити 53. Генералној конференцији ИАЕА како би највишем ресорном тијелу под окриљем УН, била скренута пажња на најаву Хрватске да складишти отпад из Нуклеарне електране "Кршко" на самој граници са БиХ, у близини општине Нови Град.

Према процјенама, одлагање радиоактивног отпада директно би угрозило неколико стотина хиљада људи у девет општина у сливу ријеке Уне.