ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво18/09/2019

ОПРЕМЉЕНА МИКРОБИОЛОШКА ЛАБОРАТОРИЈА И СЛУЖБА ОРЛ

 

ДОБОЈ, 18. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Болница "Свети апостол Лука" опремила је микробиолошку лабораторију и Службу ОРЛ новим уређајима, захваљујући којима корисници здавствених услуга из добојске регије неће више морати да за бројну дијагностику и третмане путују у здравствене центре у Бањалуци.

 

Начелник Службе за микробиологију Милица Шарчевић рекла је новинарима да, захваљујући новом уређају, од јуна добојска болница може да дијагностикује хепатитисе А, Б, Ц и Е, сиду, токсоплазмозу, цитомегаловирусну инфекцију, рубеолу, лајмску борелиозу, те инфективну мононуклеозу.

"Налази су готови у року од 24 или 48 часова", рекла је Шарчевићева, а пацијенти могу доћи са упутницом породичног љекара.

Она наводи да уређај има капацитет да ради све микробиолошке анализе на хуманим узорцима као и микробиолошку чистоћу неживе природе.

Шарчевићева је најавила да ће микробиологија ускоро бити опремљена и апаратом за молекуларну дијагностику са широком палетом анализа.

Дефектолог Озрен Јовић каже да је Служба ОРЛ опремљена дигиталним логопедским сетом, који је ауторско дјело професора Младена Хеђевера из Центра "Тара" у Загребу.

Он каже да се апарат, између осталог, користи за корекцију артикулације, фенијатријске вјежбе, увјежбавање естетике говора, те да знатно убрзава рехабилитацију.

Јовић наводи да годишње кроз аудиолошки кабинет прође до 7.000 пацијената.