ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика18/09/2019

ПРЕДУСЛОВ ДАЉОЈ ИЗБОРНОЈ РЕФОРМИ - ПРОВОЂЕЊЕ ИЗБОРНЕ ВОЉЕ

 

ВАРШАВА, 18. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Стални представник БиХ при међународним организацијама у Бечу Синиша Бенцун на годишњој конференцији ОЕБС-ове Канцеларије за демократске институције и људска права /ОДИХР/ навео је као позитиван примјер потез Народне скупштине Републике Српске којим је измијењен број и величина изборних јединица у Српској, чиме је избалансиран број мандата у односу на број бирача у свакој изборној јединици.

 

У обраћању на овој конференцији, која се одржава од 16. до 27. септембра у Варшави, Бенцун је нагласио да је БиХ, када је ријеч о провођењу препорука Канцеларије за демократске институције и људска права /ОДИХР/ изборних посматрачких мисија у тој земљи, у периоду између два изборна циклуса у потпуности провела седам препорука, значајним дијелом три и дјелимично осам препорука.

Истичући да у БиХ постоји консензус кључних политичких актера о нужности измјена Изборног закона, посебно оних његових дијелова који су били предмет пресуда међународних судова, као кључни предуслов даљој изборној реформи, Бенцун је навео и провођење изборних резултата са протеклих Општих избора 2018.

У уводном излагању Бенцун је поздравио активности које три ОЕБС-ове независне институције чине за земље чланице на пољу унапређења људских права, те нагласио да се не смију дозволити било какви кораци уназад у односу на већ достигнуте резултате и обавезе које су земље чланице раније преузеле.

У закључним разматрањима, Бенцун је захвалио ОДИХР-у за асистенцију коју пружа институцијама БиХ у реформама кључним за процес приступања ЕУ.

Годишња конференција ОЕБС-ове Канцеларије за демократске институције и људска права /ОДИХР/ најзначајнији је ОЕБС-ов годишњи догађај из домена људских права и служи као платформа за отворену дискусију између различитих ОЕБС-ових структура, земаља учесница, организација цивилног друштва, медија и других организација по различитим темама, укључујући слободу медија, безбједност новинара, слободне изборе и низ других тема из домена људских права.

Ове године уводничар је био бивши пољски предсједник и активиста Лех Валеса.

Поред земаља чланица, на пленарним сесијама право да говоре добиле су и организације које се баве заштитом људских права и изборима, медијске куће и друге организације и појединци.

Поред пленарних сесија, током ове десетодневне конференције биће организован и низ пратећих догађаја о различитим темама из области демократије и људских права као што су партиципација младих у јавном животу, безбједност новинара, толеранција, недискриминација, а биће презентоване различите публикације, као што су ОДИХР приручник за посматрање рјешавање жалби током избора, тематски извјештај о безбједности жена...