ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика18/09/2019

СДА ЋЕ ПРИ ФОРМИРАЊУ ВЛАСТИ ИМАТИ У ВИДУ ИНИЦИЈАТИВУ СНСД-а ЗА СМЈЕНУ БРАТИЋА

 

БАЊАЛУКА, 18. СЕПTЕМБРА /СРНА/ - Потпредсједник СДА Един Рамић изјавио је да ће представници СДА у Републици Српској тражити од странке да, приликом разговора о формирању власти на нивоу БиХ, има у виду понашање СНСД-а у вези са иницијативом за смјену потпредсједника парламента Српске Сенада Братића.

 

Рамић, који је и шеф Посланичке групе Заједно за БиХ у парламенту Српске, рекао је новинарима у скупштинском холу да, ако СНСД не жели да буде дио власти на нивоу БиХ, СДА може одржавати тренутно стање.

Он сматра да иницијатива владајуће коалиције у Републици Српској о заказивању посебне сједнице о смјени Братића показује, како каже, "немоћ СНСД-а да конструктивно управља политичким процесима у БиХ након избора".

Рамић сматра да је то "представа за јавност" и покушај да се СДА покаже "нека снага и како се може смијенити њен кадар".

"Братић је конструктиван елемент у раду Скупштине и својим радом доприноси да руководство парламента има бољи однос са посланицима. Ако као такав смета, вјероватно му није мјесто у руководству парламента", каже Рамић.

Он је навео да ће иницијатива о смјени Братића допринијети да "кадар СНСД-а трпи санкције због ставова свог предсједника".

"Очито је да је овдје, у немогућности конструктивног управљања политичким процесима у БиХ након избора, намјера да се све преведе на неку етничку раван и сукоб народа. Tи сукоби су иза нас, процесе воде странке и они конструктивни биће дио власти, а они који желе да руше систем на коме почива БиХ не могу бити партнери СДА", рекао је Рамић.

Колегијум Народне скупштине Републике Српске заказао је за вечерас посебну сједницу парламента поводом Приједлога одлуке о разрјешењу потпредсједника Народне скупштине Сенада Братића због учествовања у доношењу декларације СДА која је директно усмјерена против интереса Републике Српске.

Братић је након тога поднио неопозиву оставку на функцију потпредсједника Народне скупштине Српске и рекао да је то учинио у договору са СДА.