ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Култура18/09/2019

ОTВОРЕНА ИЗЛОЖБА "СВЕTИ САВА СРПСКИ"

 

ГРАДИШКА, 18. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Изложба Историјског музеја Србије под називом "Свети Сава Српски" аутора Андреја Вујновића отворена је данас у галерији Завичајног музеја у Градишци, у оквиру програма манифестације "Градишке јесени 2019".

 

Вујновић је рекао да је изложба дуго припремана, јер је живот и дјело Светог Саве требало свести и прилагодити посјетиоцима музеја.

"Хтјели смо да прикажемо сву сложеност дјела Светог Саве, што у неким сегментима није нимало једноставно, будући да је он оснивач Српске православне цркве и обезбиједио је њену аутокефалност. Требало је приказати и да је за цркву оганизовао одговарајуће списе - од теолошких до правних, као и приказати његов допринос архитектури", рекао је Вујновић.

Директор Секретаријата за вјере Владе Републике Српске Драган Давидовић истакао је да је ова изложба приређена у оквиру пројекта обиљежавања 800 година самосталности Српске православне цркве, који је Влада Српске усвојила и са Српском православном црквом реализује кроз низ манифестација.

Давидовић је рекао да ће Бањалучка епархија у оквиру обиљежавања овог јубилеја у манастиру Гомионица ускоро отворити Музеј Српске православне цркве, а у Бањалуци ће бити откривен споменик Његошу и одржана свечана академија.

Директор Завичајног музеја Градишка Бојан Вујиновић рекао је да се самосталност Српске православне цркве на овим просторима може везати за владавину краља Драгутина, од 1284. године, те помен на српског епископа Василија из 1293. године.

"Оно што се може везати за Градишку је ћирилични натпис који је пронађен у припрати манастирске цркве у Кијевцима из 1301. године, који је најзападнији ћирилични натпис пронађен код нас. Ријеч је о манастиру који је вјероватно био под утицајем Драгутинове владавине, а вјероватно и под утицајем епископа Василија", истакао је Вујиновић.

Вујиновић је додао да ће Завичајни музеј Градишка ускоро објавити књигу и приредити изложбу о манастиру у Кијевцима и самосталности Српске православне цркве на овим просторима.

Отварању изложбе "Свети Сава Српски" присуствовали су замјеник градоначелника Градишке Драгана Илић, представници Градске управе, ученици средњих школа и грађани.

Ова изложба у Завичајном музеју у Градишци биће отворена до 8. октобра.