ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика18/09/2019

УНАПРИЈЕДИТИ ПРОЦЕС РЈЕШАВАЊА ПРОБЛЕМА КОСМЕТА

 

БЕОГРАД/БЕРЛИН, 18. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Њемачки канцелар Ангела Меркел изјавила је данас да ће Берлин наставити да подржава развој Србије, те да би требало наставити процес рјешавања проблема Косова и Метохије и додатно га унаприједити.

 

Меркелова на конференцији за новинаре након састанка са премијером Србије Аном Брнабић није могла ништа да каже у вези са информацијама које су се појавиле да би Њемачка и Француска могле да именују специјалног изасланика за дијалог Београда и Приштине.

"Њемачка и Француска су покушале, и даље покушавају да се покрене тај дијалог, као и да се нешто уради по питању такси које је Приштина увела на производе из централне Србије како би се трговина неометано одвијала", рекла је Меркелова, преносе београдски медији.

Она је подсјетила да је дијалог прекинут након увођења приштинских такси и истакла да ће се о наставку дијалога поново разговарати након избора на /самопроглашеном/ Косову.

Меркелова је рекла да је са Брнабићевом разговарала и о ситуацији у региону и сарадњи и истакла да је радује што се Берлински процес показао као веома користан и довео до великих могућности сарадње.

Она је навела да је са Брнабићевом разговарала и о цивилном друштву, правосуђу и потешкоћама у тој области, као и о уставним реформама у Србији.

"Видим вољу да се ствари унапреде и то је уско повезано са напретком у процесу приступања ка ЕУ", рекла је Меркелова и истакла да је Србија доста напредовала и да је пуно урађено када је ријеч о отварању преговарачких поглавља.

Брнабићева је изјавила да је питање Косова и Метохије једина тачка неразумијевања и неслагања Србије и Њемачке, али да је важно да се о тој теми разговара.

Она је истакла и да без дугорочно одрживог рјешења тог питања и помирења Срба и Албанаца неће бити другачије будућности за Балкан.

"Колико год се понекад не слагали, најважније ми је да разговарамо, чујемо мишљење и савет и видимо да ли заједно можемо да приближимо ставове и дођемо до дугорочног и одрживог решења", рекла је Брнабићева.

Она је подсјетила да је Њемачка један од најважнијих партнера Србије истакавши да је циљ њене посјете Берлину да односи са Њемачком буду што бољи и да се у будућности још више развијају.

"Ако бисте ме питали да некако закључим о чему смо причали и шта је било најважније - то је економија и јачање економских односа, европски пут Србије и евроинтеграције, докле смо дошли и шта још треба да урадимо и како да их убрзамо, што је свакако важно и за цео западни Балкан", рекла је премијер Србије.

Брнабићева је напоменула и да ту спада и "регионална стабилност и сарадња" истакавши да "нема јаке и стабилне Србије и ЕУ интеграција без безбедног и стабилног Балкана".