ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија18/09/2019

О ОТВАРАЊУ ЦЕНТРА ЗА ИЗУЧАВАЊЕ ВЈЕШТАЧКЕ ИНТЕЛИГЕНЦИЈЕ

 

НОВИ САД, 18. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Новосадски градоначелник Милош Вучевић и министар просвјете, науке и технолошког развоја Србије Младен Шарчевић разговарали су данас о могућности отварања центра за изучавање вјештачке интелигенције у овом граду.

 

Шарчевић је рекао да би пројекат отварања центра за вјештачку интелигенцију требало да почне почетком октобра, када делегација кинеске компаније "Њу драгон" долази у Србију, а самим тим и у Нови Сад, гдје ће им бити представљене понуде за простор и кадaр неопходaн за такав центар.

"Они ће дати опрему, што је веома значајно јер је изузетно скупа, а ми бисмо обезбедили два тренинг центра технолошког развоја из којих би се касније развила и индустрија", рекао је Шарчевић новинарима у Новом Саду након разговора са Вучевићем.

Он је додао да друга фаза реализације тог пројекта подразумијева градњу развојног центра на релацији Нови Сад-Београд.

"Тај развојни центар треба да запосли 120 доктора наука из области вештачке интелигенције и роботике. Трећа фаза је градња фабрике робота специјализованих за потребе образовања који би радили у тандему са професорима. То ће бити значајна карика извоза Србије", оцијенио је Шарчевић.

Вучевић је рекао да је предложио Шарчевићу да за потребе будућег центра за вјештачку интелигенцију на располагању буде Спортски и пословни центар "Војводина" - популарни новосадски "Спенс".

"`Спенс` је добро позициониран, налази се близу Универзитетског кампуса и Научнотехнолошког парка, а ту планирамо и велика улагања у смислу реконструкције објекта. Изазов ће представљати смештајни капацитети јер их немамо довољно. Верујем да ће се Министарство у том смислу ангажовати, а град је спреман да помогне", навео је Вучевић.

Он је захвалио Шарчевићу што је препознао Нови Сад као адресу за такву инвестицију.

"За Нови Сад, који већ има изузетне установе основношколског и средњошколског образовања, јак Универзитет, научнотехнолошки парк који ће бити отворен у наредном периоду, затим `Биосенс` институт, био би значајан будући центар вештачке интелигенције", рекао је Вучевић.

Вучевић је оцијенио да би Нови Сад тако постао лидер у области информационо-комуникационе технологије.