ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика18/09/2019

ЦРНАДАК: ОПАСНОСТ ОД ОДЛАГАЊА НУКЛЕАРНОГ ОТПАДА НА ТРГОВСКОЈ ГОРИ

 

САРАЈЕВО, 18. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Министар иностраних послова у Савјету министара у техничком мандату Игор Црнадак упозорио је учеснике Генералне конференције Међународне агенције за атомску енергију /ИАЕА/ на потенцијалне опасности уколико би нуклеарни отпад био одлаган на Трговској гори, на граници Хрватске са БиХ.

 

Црнадак је у обраћању на Генералној конференцији ИАЕА у Бечу подсјетио да је БиХ још 2015. године изразила забринутост због одлуке Хрватске да нуклеарни отпад из Нуклеарне електране "Кршко" измјести на границу са БиХ.

"У близини се налази Парк природе на ријеци Уни, али и локација Трговске горе, која је само три километра удаљена од Новог Града, општине са 30.000 становника која се изричито противи намјери Хрватске, као и девет сусједних општина које су такође у опасности", нагласио је Црнадак.

Он је захвалио ИАЕА за дугогодишњу подршку и изразио жељу да се сарадња настави и у већем обиму, саопштено је из Министарства иностраних послова.

Црнадак је истакао је да је БиХ до сада имала много користи од пројеката на различитим пољима - од инфраструктурних до институционалних и да изражава пуну спремност да настави успјешну сарадњу са Сектором за техничку кооперацију, како би били побољшани капацитети у кориштењу нуклеарне технологије на пољима медицине, индустрије, привреде и радијацијске заштите, додаје се у саопштењу.