ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Култура18/09/2019

НОВИ РОМАН НЕЛЕТА КАРАЈЛИЋА ОД 20. СЕПТЕМБРА У ПРОДАЈИ

 

БЕОГРАД, 18. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Нови роман "Солунска 28 - О пријатељству и издаји" Ненада Јанковића, познатог као Др Неле Карајлић, наћи ће се од 20. септембра у књижарама и киосцима у Србији.

 

Нови роман, који представља други дио трилогије Нелета Карајлића, "Солунска 28", читаоци могу наћи у књижарама "Делфи", "Лагуниним" клубовима читалаца, онлајн књижари www.delfi.rs, на сајту www.laguna.rs, као и на киосцима, саопштио је издавач "Лагуна".

Након аутобиографије "Фајронт у Сарајеву", услиједио је роман "Солунска 28 - О новцу и страстима", први дио трилогије за који је Др Неле Карајлић добио награду "Момо Капор", у којем приповиједа историју једне куће изграђене с краја 19. вијека на Дорћолу, у Београду, и води у простор са друге стране огледала, на самој тромеђи живота, смрти и вјечности, наводи се у саопштењу.

Приповиједајући о свему ономе што је снашло станаре "Солунске 28" током њемачке окупације Београда у Другом свјетском рату, Др Карајлић нуди подједнаки читалачки ужитак и онима који су читали први дио трилогије, али и онима који се тек сада придружују армији његових вјерних читалаца, додају из "Лагуне".

"Наставак монументалне саге о једној кући, једном граду и два света још једном потврђује да је српска књижевност у Др Карајлићу добила један нов, другачији и храбар глас којим овај свестрани умјетник умије и има много тога важног да каже", наглашава се у саопштењу.

Неле Карајлић рекао је да је нови роман "Солунска 28 - О пријатељству и издаји" прича о једној жени, коју је судбина казнила оставивши је у животу, али да је она побиједила љубављу.

"Ово је прича о једноме јутру... које је промијенило све. Ово је прича о једноме граду. Рањеном, осакаћеном и пониженом граду, који се подиже из пепела, вјером у себе. Ово је прича о једноме мушкарцу, превареном, изданом, остављеном од пријатеља, слијепом од жеље за осветом, мушкарцу који спасава душу праштањем", рекао је Неле Карајлић.

Он је додао да је његов нови роман причао једној љубави, забрањеној, неизрецивој и отровној љубави, што се на крају, као и свака љубав, претвори у пламен, о једној голготи послије које, као и послије сваке голготе, дође васкрсење.

"Ово је прича о музици, о њеној тајанственој моћи, о томе како слепима даје вид, онима у рају спокој, а онима у паклу утјеху. Ово је прича о једноме дјечаку. Болесном дјечаку који ће да оздрави, вјерујући у немогуће", навео је Неле Карајлић.

Промоција књиге биће одржана у Београду 1. октобра од 18.00 часова у Великој сали СКЦ-а.

Ненад Јанковић, рођен у Сарајеву 11. децембра 1962. године, познатији по свом надимку Др Неле Карајлић, југословенски је и српски рок музичар, композитор, глумац, писац и некадашњи телевизијски режисер у Југославији.

Током осамдесетих година прошлог вијека био је познат као пјевач групе "Забрањено пушење" и глумац и писац у телевизијској серији "Топ листа надреалиста".

Оснивач је покрета Нови примитивизам.

Априла 1992. године, због избијања рата у БиХ избјегао је у Београд, гдје је с новом поставом наставио рад групе "Забрањено пушење".

Компоновао је музику за филм Емира Кустурице "Црна мачка, бели мачор" из 1998. године.

Такође је компоновао, али и написао сценарио, режирао и глумио у серији "Сложна браћа" 1995. године.

Потом је био глумац, редитељ и косценариста серије "Надреална телевизија".

Написао је 2014. године књигу "Фајронт у Сарајеву", а 2018. године године књигу "Солунска 28" и потписао псеудонимом Др Неле Карајлић.

Написао је књигу 2ФБИ -Досије Тесла", крими причу у стиху, по којој је 2016. изведен позоришни мултимедијални перформанс у Београду, Новом Саду и Бањалуци.