ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика18/09/2019

ДОДИК: ОДБАЦУЈЕМО БИЛО КАКВЕ ПРИЈЕДЛОГЕ О ФОРМИРАЊУ "РЕПУБЛИКЕ БиХ"

 

БАЊАЛУКА, 18. СЕПTЕМБРА /СРНА/ - Предсједник СНСД-а Милорад Додик изјавио је да ова странка одбацује било какве приједлоге о томе да буде формирана "република БиХ" и да се изврши њена територијална трансформација, наводећи да то представља урушавање Дејтона, да је антиуставно и угрожава мир у БиХ.

 

Додик је на конференцији за новинаре у Бањалуци, након сједнице Главног одбора СНСД-а, рекао да је то за СНСД неприхватљиво.

Он сматра да, уколико се не буде поштовао изворни Дејтон, треба примјењивати одредбе Устава БиХ, акт о грађанским правима и слободама у којем је предвиђено право на самоопредјељење.

"Утврдили смо да је увођење бонских овлаштења било мимо Устава и да није било у складу са међународним споразумом, те да све што је произведено на бази тих овлаштења сматрамо привременим", додао је Додик.

Он је поручио да СНСД одбацује интервенционизам међународне заједнице и наметнуте одлуке високог представника и тражи дијалог у оквиру БиХ о свему што је било тема тог интервенционизма, прије свега о законима који су мијењали систем надлежности и довели до тога да Српска остане без више од 60 надлежности.

"Сматрамо да нема могућности да се расправља о томе да се у Устав уграде области као што су одбрана, безбједност, правосуђе, фискални систем. Наставићемо се залагати за уставност у БиХ", поручио је Додик.

Додик је рекао да су на данашњој сједници Главног одбора СНСД-а усвојена 64 закључка о различитим областима као осврт на ситуацију у Српској и БиХ - од политичке ситуације, економије, образовања, до демографије.

Он је навео да је Главни одбор формирао комисију која ће утврдити коначну верзију закључака у наредних неколико дана.

"Предложили смо да буде одржана сједница Народне скупштине на којој би био утврђен приједлог да се са Федерацијом БиХ разговара о Закону о одбрани, о Закону о Високом судском и тужилачком савјету и Закону о индиректним порезима", додао је Додик.

Он сматра да Народна скупштина Српске треба да формира делегацију која би са делегацијом федералног Парламента обавила расправу и видјела на који начин се ово питање може ријешити.

"Уколико се одбију активности на овом плану, тражићемо да се закони донесени под притиском високог представника не сматрају валидним", нагласио је Додик.

Он је навео да је на данашњој сједници Главног одбора оцијењено да се економска ситуација у Српској добро развија, те да покривеност увоза износи 77 одсто.

"Разговарали смо и о демографији и наталитетној политици, те одлучили да сви млади брачни парови који то желе од Републике од наредне године могу добити бескаматни зајам, а након што добију прво дијете отписује им се трећина кредита, након другог дјетета двије трећине, а након трећег цијели кредит", рекао је Додик.

Он је додао да ће се радити на изради плана за наредних пет година у координацији Владе и локалних заједница да буде изграђено довољно капацитета за смјештај предшколске дјеце и да боравак у њима буде бесплатан.

"Радићемо на општој реформи у области образовања уз одбијање могућности да се одржи постојеће стање и да постоје лажне дипломе. Губиће лиценце они који су издавали лажне дипломе. Образовање треба прилагодити савременим трендовима, тржишту, привреди", нагласио је Додик.

Он је рекао да је на данашњој сједници за предсједника Политичког савјета изабран Славко Митровић, а Друштвено-економског савјета Зоран Тегелтија.

Главни одбор СНСД-а остаје привржен основном уставном начелу да је БиХ настала Дејтонским мировним споразумом по коме је састављена од три конститутивна народа и два ентитета, те да је удар на конститутивне народе и равноправне ентитете удар на сам Мировни споразум којим је састављена БиХ 1995. године.

Главни одбор је констатовао да су ентитети и конститутивни народи у БиХ носиоци суверенитета, и да је било какво наметање суверенитета изван тога неуставно и антидејтонско. Суверенитет БиХ не постоји изван суверенитета два ентитета и три конститутивна народа, па се треба сматрати изведеним из те структуре.

Један од закључака Главног одбора СНСД-а јесте и да је неопходно да се донесу измјене и допуне Кривичног закона Републике Српске којима ће бити утврђена кривична одговорност за поступање противно ставовима Народне скупштине Републике Српске, Владе и предсједника Републике од представника изабраних у Републици Српској за ниво БиХ.

Главни одбор СНСД-а оцијенио је да је ургентно доношење закона о Уставном суду БиХ и предлаже да Народна скупштина Републике Српске покрене разговоре са Федерацијом БиХ и конститутивним народима ради његове израде.

Такође, Главни одбор СНСД-а сматра неприхватљивим даље присуство страних судија у Уставном суду БиХ. Главно одбор СНСД констатује да Уставни суд БиХ превазилази уобичајене надлежности уставних судова и на тај начин крши Устав БиХ.

Предложено је и да Република Српска, у складу са статусом стране у БиХ предвиђене уставом БиХ, тражи од ФБиХ постизање споразума о укидању Закона о одбрани БиХ, Закона о индиректном опорезивању БиХ и Закона о Високом судском и тужилачком савјету БиХ.

Уколико органи Федерације БиХ не буду спремни на тај споразум, Главни одбор СНСД-а ће предложити да Република Српска као споразумна страна изађе из тих споразума и приступи одбацивању свих неуставних закона са ниова БиХ /Закон о Суду и Тужилаштву БиХ, Закон о Агенцији за истраге и заштиту БиХ, Закон о обавјештајно-безбједносној агенцији.../ и сматра неопходним да се након тога обави расправа и постигне договор две ентитета и три конституитва народа о свим тим питањима.

Главни одбор подржава делегацију СНСД-а која учествује у преговорима у вези са конституисањем заједничких институција БиХ и тражи од ове делегације да настави инсистирати на начелу репрезентативности по основу изборног резултата у конституисању заједничких институција БиХ, као и став у којем се јасно поручује да је Република Српска против чланства у НАТО савезу.

Један од закључака односи се и на конституисање правног тима у намјери да правним средствима пред правосудним органима других земаља, јер је то у БиХ немогуће, покрене правни поступак за утврђивање одговорности високог представника у кршењу Општег оквирног споразума за мир, посебно анекса 4 тог споразума, односно Устава БиХ.

Такође, Главни одбор СНСД тражи и предлаже институцијама Републике Српске да се одбаце све антиуставне и антидејтонске одлуке које је механизмом преваре, односно бонским овлаштењима доносио високи представник, те сматра неприхватљивим и непродуктивним даљи останак и понашање високог представника у БиХ, чије изјаве чешће доприносе неспоразумима него споразумима у БиХ.

Главни одбор сматра да је неприхватљиво именовање било кога на нивоу заједничких институција све док је Савјет министара у техничком мандату, и наглашава да понашање бошњачке елите елиминише могућност за легитимно представљање Републике Српске и српског народа на нивоу заједничких институција, чиме је девалвиран комплетан изборни систем.

Сматра се неприхватљивим да ФБиХ годинама незаконито присваја средства од ПДВ-а која припадају Републици Српској и од стручних одбора у оквиру СНСД тражи да се припреми елаборат о издвајању из ПДВ система БиХ и отварању посебног рачуна за ПДВ Републике Српске.

Главни одбор СНСД-а одбацује програмску декларацију коју је усвојила СДА на конгресу 14. септембра и сматра да су такви ставови додатно дестабилизовали БиХ и њен мир, па не могу бити основа за било какве преговоре како то предлаже СДА, те подржава одржавање састанка свих политичких партија у Републици Српској поводом нових политичких околности насталих након усвајања више резолуција и декларација на Конгресу СДА.

Главни одбор препоручује Влади Републике Српске да у што краћем временском периоду организује савјетовање са најзначајнијим привредним субјектима Српске о теми економског развоја у наредном четверогодишњем периоду, те да се у наредном периоду посебна пажња посвети реформи јавних предузећа на начин да се реформа предузећа која оптерећују или захтијевају додатна средства из Буџета Републике спроведе без одгађања.

Сугерише се Влади Републике Српске да изврши ревизију запошљавања у јавним предузећима, да се настави политика повећања свих врста социјалних давања, са посебном пажњом на побољшање статуса пензионера, као и да се кроз афирмацију националног идентитета чији је темељ културна баштина, односно, материјално и нематеријално културно насљеђе континуирано гради национално самопоштовање.

Главни одбор је сугерисао Влади Републике Српске да заједно са представницима организација проистеклим из одбрамбено-отаџбинског рата које су од јавног интереса за Републику настави континуирано да ради на побољшању материјалног положаја породица погинулих бораца, ратних војних инвалида и демобилисаних бораца оружаних снага Републике Српске.

Између осталог, Главни одбор СНСД-а тражи да се успостави институционални механизам по коме би се у Републици Српској приоритетно запошљавали најуспјешнији свршени студенти са 50 најпрестижнијих универзитета у свијету, држављани Републике Српске, и најбољи свршени студенти са домаћих универзитета, те инсистира на пооштравању критеријума и подизању квалитета у високом образовању с циљем борбе против "лажних диплома".