ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Свијет20/09/2019

УЧЕНИЦИ ПОЧЕЛИ ГЛОБАЛНИ ШТРАЈК ЗБОГ КЛИМАТСКИХ ПРОМЈЕНА

 

СИДНЕЈ, 20. СЕПТЕМБРА /СРНА-Ројтерс/ - Хиљаде ученика напустили су данас учионице и изашли на улице градова у Аустралији у оквиру глобалних протеста са захтјевом да свјетски лидери на самиту УН усвоје хитне мјере за спречавање посљедица климатских промјена.

 

"Престаните да негирате да Земља умире", писало је на једном транспаренту који су ђаци носили у предграђу Сиднеја.

На друштвеним мрежама приказано је како се ученици окупљају широм земље, укључујући највеће градове у Аустралији и мања мјеста у унутрашњости.

Слични протести, које је инспирисала шеснаестогодишња шведска активисткиња Грета Тунберг, планирани су за данас у око 150 земаља.

Циљ је да ђаци и остали људи из читавог свијета заједно изразе став о посљедицама климатских промјена по нашу планету.

Штрајк ће кулминирати у Њујорку, када Тунбергова, која је номинована за Нобелову награду звог свог климатског активизма, буде водила марш до сједишта УН.

Самит УН окупиће 23. септембра свјетске лидере ради дискусије о стратегији за ублажавање климатских промјена, попут преласка на обновљиве енергетске ресурсе са фосилних горива.

Аустралијски министар финансија Матијас Корман рекао је јуче у парламенту да ученици не треба да учествују у овом протестном покрету.

"Док траје школа, ђаци треба да буду у школи", рекао је Корман.

Данијеле Порепилијасана, ученица средње школе у западном дијелу Сиднеја, рекла је да су климатске промјене највећа пријетња по њену генерацију и да политичари треба да се пробуде пред овим изазовом.