ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Српска памти20/09/2019

НА МИХОЉДАН ОСВЕШТАЊЕ КАПЕЛЕ ВИДОВДАНСКИХ ХЕРОЈА

 

САРАЈЕВО, 20. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом освештаће на Михољдан, 12. октобра, обновљену Капелу видовданских хероја на српском православном гробљу Светог архангела Михаила и Гаврила на Кошеву, у Сарајеву.

 

Овај знаменити објекат српско-византијске архитектуре подигнут је као спомен-обиљежје свим припадницима "Младе Босне" који су организовали и извели атентат на аустроугарског престолонасљедника Франца Фердинанда 1914. године, саопштено је из инфо-службе Митрополије дабробосанске.

Капелу је пројектовао познати српски архитекта поријеклом из Дубровника Александар Дероко, а подигла ју је 1939. године Српска православна црквена општина Сарајево, уз благослов тадашњег митрополита дабробосанског Петра Зимоњића /Свештеномученика Петра/.

Оно што ову капелу чини посебном је то што је саграђена од надгробних споменика са древног, вишевјековног српског сарајевског гробља које је порушено да би ту била подигнута зграда у којој су сада смјештене заједничке институције БиХ.

Међу многим познатим Србима који су на старом гробљу били сахрањени су војвода Голуб Бабић из Трубара - вођа српског устанка на Тромеђи 1875. године, Стака Скендерова, племенита Енглескиња Мис Ирби, као и многи други.

"Мудри Александар Дероко захтијевао је да натписи на споменицима и крстовима буду окренути тако да и данас можемо читати имена оних чији су споменици порушени, а њихова гробна мјеста прекопана и девастирана на старом српском сарајевском гробљу", наведено је у саопштењу.

Влада Кантона Сарајево издвојила је средства којима је 2018. године капела обновљена.

Освештење обновљене капеле најављено је за 9.00 часова.