ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Занимљивости20/09/2019

АСТЕРОИД ШИРОК 150 КИЛОМЕТАРА ИЗАЗВАО ЛЕДЕНО ДОБА

 

ЛОНДОН, 20. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Огромни астероид широк око 150 километара распао се између Марса и Јупитера, а прашина је затим блокирала зраке Сунца и изазвала ледено доба на Земљи прије 466 милиона година, најновије је откриће научника.

 

Британски "Индипендент" преноси да се Земља замрзнула због гигантског астероида чија је прашина лебдјела током два милиона година, што је довело до поступног хлађења планете.

Та поступност је помогла разним врстама да се прилагоде новим условима и да преживе у регијама с различитом температуром.

Ова научна теорија довела је до идеја о новом затамњењу Сунца, које би требало да изведу сами људи, како би ублажили климатске промјене.

Ријеч је о идеји геоинжењеринга и стварању "туша" са прашином /неки предлажу да то буде прашина од креде/ у борби против глобалног загријавања.

Али, велики дио научне јавности веома је опрезан када је ријеч о таквим приједлозима.

Ако би нешто пошло по злу - ствари би могле постати још горе, а Земља се вратити у ново ледено доба, наводе научници који критикују такве идеје.

Прије овог истраживања, узрок леденог доба био је мистерија, наводи се у научном часопису "Сајенс адвенсиз".

Свемирска прашина од астероида и комета је нормална. Земља добија око 40.000 тона ванземаљског материјала сваке године. Међутим, експлозија мега астероида 466 милиона година узроковала је 10.000 пута више прашине.