ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Тема дана21/09/2019

ДЕКЛАРАЦИЈА СДА ГУРА БиХ У РАСПАД

 

БАЊАЛУКА, 21. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Шеф Представништва Републике Српске у САД Обрад Кесић рекао је да декларација СДА која афирмише унитаризам гура БиХ у дубоку и озбиљну кризу, те распад.

 

"Нема воље СДА и бошњачких лидера да БиХ унаприједи свој пут према ЕУ. Чак мислим да СДА није опредијељена да БиХ уђе у ЕУ, јер постављају услове који немају везе са европским путем и договором да се формира Савјет министара", рекао је Кесић за Радио-телевизију Републике Српске.

Он је навео да је било пријеко потребно исказивање јединства политичара из Српске, који су се данас састали са предсједником Србије Александром Вучићем.

"То је добро дошло и коначно можемо говорити о јединственом ставу с циљем да Српска изгради што бољу позицију за будуће преговоре и са међународном заједницом", рекао је Кесић.

Он истиче да је очигледно да је СДА, раније примивши одређене сигнале из дијела међународне заједнице, кренула у радикализацију састављањем декларације која је довела у питање конститутивност народа у БиХ, због чега Српска мора да брани своје позиције.

Кесић је истакао да је била блага осуда декларације из америчке Амбасаде у БиХ, док су лидери из Српске, с друге стране, предмет много оштријих њихових осуда.

"Та изјава Американаца о декларацији је стидљива и они морају бити много равноправнији у приступу стварима у БиХ када је ријеч о Дејтонском споразуму. Нажалост, стално се гледа кроз прсте СДА", рекао је Кесић.

Када је ријеч о приступању БиХ НАТО-у, Кесић је рекао да су услови СДА у том погледу неискрени, јер постоји консензус према чланству у ЕУ, док истовремено грађани Српске не желе чланство у тај војни савез.

"СДА не жели тај пут и није у том смислу одлучна. Више га користи као изговор да постигне већу централизацију БиХ и јача институције те државе науштрб ентитета и кантона", објаснио је Кесић.