ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво09/10/2019

ПУНИХ 28 ГОДИНА ОД УБИСТВА ЧЕТВОРОЧЛАНЕ ЕКИПЕ РТС-а

 

БЕОГРАД, 9. ОКTОБРА /СРНА/ - Данас се навршило 28 година од када је на путу Петриња-Глина у Хрватској убијена четворочлана екипа Радио-телевизије Србије /РТС / из Шапца, за шта до данас тужилаштва ни Хрватске нити Србије нису покренула истраге, саопштено је из Удружења новинара Србије /УНС/.

 

Тада су убијени новинар Зоран Амиџић, сниматељ Бора Петровић и асистент сниматеља Дејан Милићевић, док је мобилисани уредник у Радио Шапцу Сретан Илић преминуо на путу до болнице.

Аутомобил у којем се налазила екипа РТС-а нападнут је из засједе и изрешетан 9. октобра 1991. године.

Истраживање УНС-а, под називом "Досије о убијеним и несталим новинарима", показало је да тужилаштва Србије и Хрватске до данас нису покренула истраге овог злочина.

Командант Трећег батаљона 544. моторизоване бригаде ЈНА Јово Илић рекао је "да су новинари убијени у време када је на снази било примирје".

Нико од војних ни цивилних власти Илића није контактирао, иако је он први био на лицу мјеста и превезао рањеног Сретана Илића до бригадне болнице у Глини, подсјећа УНС.

Подаци из Амиџићеве новинарске биљежнице и документације коју је имао код себе убрзо након убиства појавили су се у хрватском листу "Слободни тједник".

У том листу, осам дана послије убиства, појавио се текст под насловом "Пуцати на шпијуне без заустављања".

УНС је навео да се из текста види да је аутор, потписан са Јован Кубура, користио биљежницу и документа која је код себе имао Амиџић када је убијен.