ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво09/10/2019

ЈЕДНА ОД ОСАМ ЖЕНА ОБОЛИ ОД КАРЦИНОМА ДОЈКЕ

 

ДОБОЈ, 9. ОКТОБРА /СРНА/ - Једна од осам жена, а један од 50.000 мушкараца оболи од карцинома дојке и још се не зна тачно како се развија ова болест која је међу најмалигнијим и најчешћим узроцима смрти, рекла је љекар у Дому здравља у Добоју Нада Јањетовић.

 

Јањетовићева је као факторе ризика навела гојазност, менопаузу, конзумирање прекомјерних количина алкохола, активно и пасивно пушење, те генетску предиспозицију.

Она је навела да добојски Дом здравља, поводом обиљежавања мјесеца борбе против карцинома дојке, током октобра организује превентивне прегледе мамографије, ради подизања свијести о важности ране дијагнозе и скрининга.

"Када се на вријеме уоче промјене могуће је и лијечење. Скрининг метода омогућава утврђивање постојања обољења, без видљивих симптома", рекла је Јањетовићева новинарима.

Шеф Одјељења за радиологију добојског Дома здравља Радивоје Васиљевић рекао је да постоји око 40 типова карцинома дојке.

Према његовим ријечима хирург може да оперише пацијента, а да не одстрани дојку, када је карцином промјера од пола до два центиметра, док све више од два центиметра укључује одстрањивање.

Он је препоручио да жене прегледају дојке најмање једном мјесечно и то у данима када престане крварење током мјесечног циклуса, односно сваког петог дана у мјесецу за жене које су менопаузи.

"Када се на дојци напипа нешто што је фиксирано и не може се помјерити, неопходан је одлазак љекару", навео је Васиљевић и додао да се скрининг дојке ради у доби од 50 до 69 година, а код млађих се преглед обавља ултразвуком.

Он је упозорио да су код мушкарца тумори дојке малигнији, теже се лијече и вуку теже посљедице.

"Карцином код мушкараца обично је повезан са лијечењем простате и лијековима који се користе. Најчешће долази до гинекомасти, а дојке мушкарца, као посљедица хормонских поремећаја, попримају изглед женске дојке", појаснио је Васиљевић.

Васиљевић је рекао да се у пракси сусрео са случајевима мушкараца који имају карцином дојке, а били су доби од 20 до 70 година.

Главни техничар у добојском Дому здравља Вишња Станојевић рекла је да је задовољна одзивом жена које се одлуче на скрининг мамографију.

"Ми смо од јуна мјесеца дневно заказивали двије до три жене, осим редовних прегледа, док током овог мјесеца заказујемо до десет жена", рекла је Станојевићева.

Станојевићева је појаснила да мамографија представља неинвазивну радиолошку методу снимања дојке, а комплетан процес, од доласка пацијента на одјељење до обраде снимка, траје до пола сата.

Директор Дома здравља Добоја Славко Ковачевић најавио је да ће бити набављен мобилни мамограф, с циљем подизања свијести пацијената и унапређења превентивног рада.