ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво09/10/2019

ПРЕДСТАВЉАЊЕ РУСКИХ УНИВЕРЗИТЕТА САРАЈЕВСКИМ СТУДЕНТИМА

 

САРАЈЕВО, 9. ОКТОБРА /СРНА/ - Руски Институт за питања едукативне политике "Еурека" представио је данас у Сарајеву 10 водећих руских универзитета, с намјером да се студенти факултета Универзитета у Сарајеву упознају о могућностима и начинима за студирање на тим високошколским установама.

 

Обраћајући се на свечаној промоцији на Филозофском факултету, амбасадор Русије у БиХ Петар Иванцов истакао је да је ријеч о универзитетима који су међу најбоље рангираним свјетским универзитетима.

"Промоција треба да пружи корисне информације о образовању на руским универзитетима", рекао је Иванцов.

Он је навео да Русија сваке године додјељује 60-ак стипендија за држављане БиХ, те да сваке године организује специјалне љетне школе за усавршавање професора и студената руског језика.

"Размјена студената елемент је развоја пријатељства међу народима, а изучавање руског језика важан инструмент за то", закључио је Иванцов.

Декан Универзитета у Сарајеву Мухамед Џелиловић оцијенио је да промоција руских универзитета представља нове кораке у успостављању што боље универзитетске сарадње и изразио наду да ће донијети конкретне резултате.

Хуманистички универзитети представљени су на Филозофском факултету, а универзитети на којима се изучавају природне науке на Машинском факултету Универзитета у Сарајеву.

На Филозофском факултету представљени су Државни универзитет из Санкт Петербурга, Московски државни психолошко-педагошки универзитет, Академија музике "Гњесини", Државни педагошки универзитет "Лав Tолстој" из Туле, Московски државни универзитет прехрамбене индустрије, те финансијски универзитет Владе Русије.

На Машинском факултету представљени су Московски државни технички универзитет "Бауман", Нацинални истраживачки нуклеарни универзитет "МИФИ", Национални истраживачки технолошки универзитет "МИСИС", Московски политехнички универзитет, као и Виша школа економије.

Промоција руских универзитета организована је уз подршку Амбасаде Русије у БиХ и ове високошколске установе биће сутра представљене и на Универзитету у Источном Сарајеву, као и на Филозофском факултету на Палама.