ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво09/10/2019

МЕНТАЛНИ ПРОБЛЕМИ - ИЗЉЕЧИВИ

 

БИЈЕЉИНА, 9. ОКТОБРА /СРНА/ - Менталне проблеме могуће је излијечити, баш као и друге болести, поручио је начелник Центра за ментално здравље у Бијељини Милан Новаковић, поводом Свјетског дана менталног здравља.

 

"Наш рад у превенцији, третману и очувању менталног здравља битна је карика у лијечењу уопште, као и у лијечењу менталног здравља, јер органске болести повлаче слабије расположење и страх, а оштећење менталног здравља је и ризик за настанак неких соматских болести", рекао је Новаковић новинарима.

Новаковић је навео да Центар за ментално здравље у свијету ради савремену ванинституционалну психијатрију која укључује кућну терапију и породицу као кључ за његу психијатријског болесника.

Према његовим ријечима, терапијске технике које се користе у овом центру су психотерапија и доминантно медикаментозна терапија.

Дом здравља Бијељина је поводом Свјетског дана менталног здравља данас приредио изложбу радова насталих током радно-окупационе терапије пацијената у Центру за ментално здравље, указујући на тај начин на значај који социотерапијске технике имају на социјализацију пацијената.

Директор Дома здравља у Бијељини Душко Миловановић похвалио је рад и залагање запослених у овом центру и истакао да питање менталног здравља посљедњих година постаје једно од најбитнијих када је ријеч о здрављу уопште.

"Рад Центра за ментално здравље на примарном нивоу значајно је допринио очувању менталног здравља, превенцији и лијечењу, а допринио је и смањењу трошкова код хоспитализације болесника са менталним потешкоћама", навео је Миловановић.

Он је рекао да је то и начин да се служба менталног здравља приближи свим корисницима, наводећи да овакав организован приступ обезбјеђује квалитетнију услугу.