ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Тема дана09/10/2019

РАЗМОTРЕН ИЗВЈЕШTАЈ О ПОСЛОВАЊУ ИРБ И ФОНДОВА

 

БАЊАЛУКА, 9. ОКТОБРА /СРНА/ - Народна скупштина Републике Српске размотрила је Извјештај о пословању Инвестиционо-развојне банке /ИРБ/ и фондова за 2018. годину са Извјештајем независног спољног ревизора у којем се наводи да су та банка и фондови којима управља лани остварили укупну нето добит од 20,8 милиона КМ.

 

Директор ИРБ Снежана Вујнић је у завршној ријечи рекла да је та банка, у складу са дефинисаним стратешким правцима и приоритетима у раду, и у 2018. години била усмјерена ка одржавању и подстицању укупног друштвеног и економског раста и развоја, те очувању социјалне стабилности Српске.

Она је рекла да је домаћа привредна активност континуирано стимулисана кроз кредитне и пласмане у хартије од вриједности, док је ИРБ, путем стамбених кредита, значајно допринијела испуњењу социјалних циљева и приоритета.

Вујнићева је рекла да је до краја септембра 2019. године пласирано више од 2,4 милијарде КМ, од чега више од 1,9 милијарди КМ чине кредитни пласмани, док је 510 милиона КМ реализовано кроз улагања у хартије од вриједности емитената из Српске.

"Са стањем на дан 30. март, кредитни пласмани ИРБ домаћој привреди чинили су 14,7 одсто укупних кредита банкарског сектора Српске, што је за 8,7 одсто више у поређењу са њиховим учешћем на крају 2008. године", рекла је Вујнићева.

Она је додала да је кредитним пласманима Банке, према изјавама њихових корисника, омогућено одржавање 54.000 постојећих и отварање 5.000 нових радних мјеста. /наставиће се/бој/бон