ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво10/10/2019

НЕДОПУСТИВА САМОВОЉА АГЕНТА БЕЛМЕ СКАЛОЊИЋ

 

БАЊАЛУКА, 10. ОКТКОБРА /СРНА/ - Из Канцеларије правног представника Републике Српске истичу да је недопустива самовољна одлука агента БиХ пред Европским судом за људска права у Стразбуру Белме Скалоњић да се не жали на пресуду у предмету "Фата Орловић" јер нико не очекује да пресуда буде потпуно преиначена, него њен дио који каже да мора бити извршена у року од три мјесеца.

 

Уколико не буде поднесена жалба и искориштено право на ванредни правни лијек, Република Српска ће имати пуно право да не сноси трошкове извршења пресуде.

Из Канцеларије упозоравају да је самовољна одлука агента БиХ недопустива не само зато што је донесена без сагласности из Републике Српске, већ зато што се њоме практично призивају санкције Савјета Европе.

Уколико у прецизираном року не буде спроведена пресуда према којој православна црква у Коњевић Пољу у року од три мјесеца од правоснажности мора бити измјештена са земљишта у власништву Орловићеве, из Канцеларије појашњавају да посебно тијело Савјета Европе задужено за праћење спровођења пресуда може да тражи изрицање санкција БиХ и њену суспензију из Савјета Европе.

"Све то се може избјећи уколико буде уложена жалба и затражено да из пресуде буде избрисан рок за извршење од три мјесеца", навели су из Канцеларије правног представника, пише "Глас Српске".

Из Канцеларије су истакли да је посебно спорно што је предсједник суда у Стразбуру Јон Фридрик Кјелбро издвојио мишљење и оспорио дио пресуде у којем се наводи да БиХ мора да осигура уклањање цркве најкасније у року од три мјесеца од њене правоснажности.

"Странке у поступку имају право да у року од три мјесеца поднесу захтјев и траже да се предмет изнесе пред Велико вијеће. О том захтјеву расправљају петорица судија и одлучују да ли ће га уважити и предмет упутити пред Велико вијеће. Уколико њих петорица одбаце тај захтјев, пресуда постаје правоснажна. Пошто је предсједник суда издвојио мишљење требало је обавезно тражити да се о пресуди изјасни Велико вијеће", наглашавају из Канцеларије правног представника Српске.

Они додају да нико не очекује да ће пресуда бити потпуно преиначена, већ да се преиначи дио који каже да се пресуда мора извршити у року од три мјесеца.

Саговорници "Гласа Српске" су рекли да због једностраног потеза и одлуке Скалоњићеве да не улаже жалбу, Српска не треба да сноси трошкове извршења, већ да то треба да сноси Савјет министара.

"У Српској постоји сагласност да се пресуда спроведе и да се црква измјести, али пошто је практично немогуће процедурално то извести у року од три мјесеца требало је тражити да се о пресуди изјасни Велико вијеће и да се тај рок уклони из пресуде", објашњавају из Канцеларије.

Агент БиХ Белма Скалоњић потврдила је да неће тражити да се о предмету изјасни Велико вијеће суда, наводећи да за то нису испуњени предуслови.

"Постоје прецизни критеријуми када се то може тражити. У овом случају нису испуњени ти критеријуми и зато нећемо користити тај ванредни правни лијек", рекла је Скалоњићева за "Глас Српске".

Према њеним ријечима, трошкове пресуде у дијелу који се односи на исплату одштете Орловићевој у висини од 5.000 евра и по 2.000 евра за осталих 14 апликаната сносиће Република Српска.

"Трошкове извршења који се односе на измјештање цркве сносиће такође Српска, али и власници објекта, односно црквена општина Дрињача", додала је Скалоњићева.

Из Канцеларије правног представника Српске одбацују њене тврдње и понављају да о томе да ли су испуњени критеријуми и да ли ће предмет пред Велико вијеће одлучују петорица судија, а не агенти појединих земаља као што тврди Скалоњићева.