ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика10/10/2019

АРНАУТ ТРАЖИ НЕСМЕТАН ПРИСТУП НОВИНАРА ЗГРАДИ ПАРЛАМЕНТА

 

САРАЈЕВО, 10. ОКТОБРА /СРНА/ - Посланик у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Дамир Арнаут затражио је од надлежних служби да обезбиједе да новинари акредитовани за праћење Парламентарне скупштине БиХ, Савјета министара, те других тијела имају несметан приступ згради парламента радним данима.

 

Арнаут је подсјетио да је новинарима приступ тој згради и новинарској соби дозвољен искључиво у интервалима у којим се одржавају сједнице.

"Та пракса доводи до ситуација да новинари чекају на платоу испред зграде, те да се од њих често тражи да зграду напусте до окончања неке сједнице, што је био случај током недавне сједнице Савјета министара", истакао је Арнаут у саопштењу.

Арнаут је надлежне службе упознао о пракси у демократским земљама, према којој је акредитованим новинарима не само дозвољен константан боравак у згради законодавног или извршног органа власти, укључујући у Бијелој кући у Вашингтону, већ су им осигурани услови за несметан рад - адекватан простор за већи број новинара, приступ интернету...

"Узимајући у обзир долазећи зимски период, да ли ћете до краја овог мјесеца омогућити несметан и континуиран приступ згради Парламентарне скупштине БиХ новинарима акредитованим за праћење рада наведених тијела, сваким радним даном у периоду између 8.00 и 17.00 часова", Арнаутово је питање упућено службама.

У акту упућеном секретаријату Парламентарне скупштине БиХ, Арнаут је замолио службе да га, уколико то неће урадити, обавијесте о корацима које он и његове колеге посланици треба да предузму како би новинарима омогућили приступ као њиховим гостима.