ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија10/10/2019

БЕОГРАДСКИ САЈАМ ПРИЛИКА ЗА ПРОМОЦИЈУ СТВАРАЛАШТВА СРПСКЕ

 

БАЊАЛУКА, 10. ОКТОБРА /СРНА/ - Влада Републике Српске упознала се данас о информацији о учешћу Представништва Републике Српске на предстојећем Међународном сајму књига у Београду и задужила Министарство просвјете и културе Републике Српске да обезбиједи средства за реализацију пројекта у износу од 15.000 КМ.

 

Наступ Републике Српске на овогодишњем сајму књиге биће у знаку 500 година Горажданске штампарије, чему ће бити посвећено и свечано отварање, изложба у простору Београдског сајма, као и визуелни идентитет штанда Републике Српске, саопштено је из Бироа Владе Републике Српске за односе са јавношћу.

Присуство Републике Српске на београдском сајму књига већ је традиционално и изазива велику пажњу јавности, не само атрактивним и тематски занимљивим штандом, већ и изузетно вриједним књижевним и културно-умјетничким програмом и садржајима, те избором најзначајнијих и најквалитетнијих наслова издавачке продукције Републике Српске, наводи се у саопштењу.

У саопштењу се додаје да Међународни сајам књига у Београду, као један од најзначајнијих културних догађаја у овом дијелу Европе, представља изузетну прилику за промоцију књижевног стваралаштва, културе и баштине Републике Српске.

Влада Републике Српске усвојила је данас Програм развоја пољопривредног задругарства у Републици Српској за период од ове до 2025. године.

Програм развоја пољопривредног задругарства Републике Српске је конципиран на бази свеобухватног истраживања на терену, проучавања обимне, домаће и иностране грађе, обављених бројних консултација са домаћим и страним стручним кадровима уз ангажовање референтног консултанта из Словеније, земље ЕУ, те обављених расправа у оквиру органа Задружног савеза Републике Српске и других институција Републике Српске.

"На бази анализе стања и спроведених истраживања у задругарству, на различитим нивоима, те проучавајући домаћа и искуства развијених и земаља у окружењу у овој области, креирана је матрица у којој су утврђена четири правца, 11 циљева, и 53 мјере са пет подмјера, што је усмјерено за развој задружног сектора у Републици Српској", појашњено је у саопштењу.

Акциони план за реализацију предложених мјера и активности, на основу суштинске анализе стања у задружном сектору, представља правац дјеловања свих актера у развоју задругарства, те усмјерење за све субјекте развоја и позив свим учесницима да се континуираним активизмом, и провођењем мјера, мора мијењати стање, што представља израз интереса Републике Српске.

Влада Републике Српске дала је сагласност Министарству породице, омладине и спорта за План утрошка средстава за период од 1. јануара до 31. октобра ове године, у укупном износу од 311.406 КМ.

Средства из ове одлуке се распоређују за субвенцију каматне стопе за стамбено кредитирање младих и младих брачних парова 138.272 КМ, текуће грантове непрофитним удружењима организацијама за афирмацију породице 6.506 КМ, текуће грантове за реализацију програма дефинисаних Омладинском политиком Републике Српске и пројеката за унапређење и развој омладинског организовања 24.645 КМ, текуће грантове спортским организацијама 89.470 КМ.

Средства из ове одлуке распоређују се и на текуће грантове спортским организацијама лица са инвалидитетом у Републици Српској 6.913 КМ, текуће грантове за финансирање спортских клубова и спортских манифестација у Брчко дистрикту 10.167 КМ, текуће грантове за национална спортска признања Републике Српске 19.520 КМ, текуће грантове врхунским и перспективним спортистима у Републици Српској 13.827 КМ, те текуће грантове удружењима од јавног интереса 2.083 КМ.