ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија10/10/2019

СВЕ ИНСПЕКЦИЈЕ ДА СЕ УКЉУЧЕ И ЗАШТИТЕ СТАНОВНИШТВО ОД ЛИСТЕРИЈЕ

 

САРАЈЕВО, 10. ОКТОБРА /СРНА/ - БиХ увози велике количине јунећег и говеђег меса и потребно је да се инспекције Српске и ФБиХ, те Канцеларија за ветеринарство БиХ укључе како би се становништво заштитило од болести листерије која се појавила у неким земљама ЕУ, рекао је министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара у техничком мандату Мирко Шаровић.

 

Након састанка са министрима пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске и ФБиХ Борисом Пашалићем и Шемсудином Дедићем, Шаровић је рекао да је разговарано и о убрзању извоза меса у Турску, те да су констатовали да припреме које ради Тусрка иду споро.

"Неопходно је да са своје стране учинимо да се то убрза", рекао је Шаровић новинарима, наводећи да у БиХ на откуп чека 20.000 бикова.

Пашалић је оцијенио да је на састанку постигнут висок степен сагласности, истичући да БиХ увози велике количине меса из земаља у којима се појавила листерија.

"Битно је да пошљаемо поруку пољопривредним произвођачима и потрошачима да ће бити у првом плану када је ријеч о наредним корацима", рекао је Пашалић.

Дедић је навео да поред борбе за страна тржишта, истовремено треба радити и на заштити домаће производњем тражећи веће контроле при увозу.

На састанку је разговарано и о кориштењу претприступних средстава ЕУ, те попису сточног фонда неопходног за добијање дозволе за извоз меса у ЕУ.

Шаровић, Пашалић и Дедићем састали су се у згради Министарства спољне трговине и економских односа у Сарајеву.