ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Тема дана10/10/2019

ПЕTКОВИЋ: ПОТРЕБНЕ ИЗМЈЕНЕ И ДОПУНЕ ПОСТОЈЕЋЕГ ПОРОДИЧНОГ ЗАКОНА

 

БАЊАЛУКА, 10. ОКTОБРА /СРНА/ - Потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Милан Петковић сматра да је у Републици Српској потребно донијети измјене и допуне Породичног закона, као и потпуно нови закон ради заштите права дјеце.

 

"Постојећи Породични закон је много више пажње посветио брачним супружницима и њиховим правима, него правима дјетета", рекао је Петковић на данашњој конференцији за новинаре у Бањалуци.

Петковић је навео да се у пракси судова у Републици Српској и органа старатељства показало да се права дјетета не поштују довољно или да права дјетета уопште нису прописана.

"Као народни посланик лично ћу упутити иницијативу за измјене и допуне Породичног закона Републике Српске у смислу да дијете старије од 15 година мора да се саслуша и да се узме његово мишљење у обзир приликом одлучивања са којим од родитеља жели да живи након развода брака", нагласио је Петковић.

Он је рекао да је данас ситуација приликом извршења судске пресуде да се дјеца од 17 или 18 година на силу одузимају од једног родитеља и предају другом.

"Овдје се врши `деложација` дјетета као када се врши деложација стана. Сматрамо да мишљење дјетета старијег од 15 година мора да се уважи", истакао је Петковић.

Он је напоменуо да се у пракси показало да није добро да орган старатељства одлучује о терминима виђања дјетета, истичући да би много корисније било да суд одлучи када родитељ којем није повјерено дијете има право на термин виђања дјетета.

Петковић је додао да би суд могао донијети привремену мјеру оном родитељу који не дозвољава да види дијете или да му одузме старатељство над тим дјететом.