ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво10/10/2019

УГОВОРЕ О ПОЧЕТКУ ОБУКЕ У ПОЛИЦИЈСКОЈ АКАДЕМИЈИ ПОТПИСАО 341 КАДЕТ

 

БАЊАЛУКА, 10. ОКТОБРА /СРНА/ - Уговоре о почетку обуке потписао је данас у Бањалуци 341 кадет Полицијске академије Министарства унутрашњих послова /МУП/ Републике Српске.

 

Ријеч је о 329 кадета 21. класе за припаднике опште полиције и 12 кадета седме класе за припаднике Специјалне антитерористичке јединице /САЈ/ МУП-а Српске.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је новинарима да је задовољство бити на промоцији почетка обуке најбројније генерације кадета од када постоји Полицијска академија.

"То је доказ да Влада води рачуна о подмлађивању МУП-а. Све што је Влада до сада радила ишло је у правцу побољшања материјалног положаја радника МУП-а. У току ове године повећали смо плате за униформисану полицију, од Нове године ће за њих бити још једно повећање, усвојен је закон који предвиђа посебне услове за остваривање права на пензију припадника МУП-а, а значајна средства смо уложили у набавку опреме и наоружања", рекао је Вишковић.

Он је истакао да Српска води рачуна о свом МУП-у и препознаје потребу да он буде оспособљен кадровски и технички да би заштитио грађане и Републику Српску.

Премијер Српске је истакао да се ових дана завршава тендер за набавку опреме послије чега ће под видео-надзор бити стављена комплетна Република.

"То ће значајно олакшати рад МУП-а. Очекујем да неће бити жалби или рушења тендера", каже Вишковић.

Према његовим ријечима, МУП-у ће бити предато на кориштење 100 нових возила, која ће утицати на смањење трошкова и побољшање рада.

"Педесетак возила је стигло и очекујемо да ће у наредних мјесец дана бити испоручена и остала. Имамо потписан уговор са Техничко-ремонтним заводом у Братунцу у вези са испоруком оклопних возила `деспот` и њих ћемо добити до Дана Републике /9. јануара/. Све су то ствари које иду у правцу материјалног и кадровског јачања МУП-а", нагласио је Вишковић.

Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач изјавио је да су Влада и МУП опредијељени да школују младе полицајце.

"Они су будућност Српске, а ово је услов да бисмо могли да гарантујемо безбједост нашим грађанима и онима који дођу у Републику Српску. Ови млади полицајци ће, када буду на улицама, гарантовати њихову безбједност", нагласио је Лукач.

Он је подсјетио да је Влада донијела одлуку о финансирању изградње новог објекта Полицијске академије који ће бити у Центру за обуку у Залужанима.

"Провели смо тендерску процедуру. Треба да добијемо грађевинску и остале дозволе и надамо се да ћемо на прољеће почети са изградњом објекта у којем ћемо моћи да школујемо већи број људи, а уз све капацитете које смо већ изградили, имаћемо и много бољу и квалитетнију обуку, нарочито што се тиче ватрене, физичке и тактичке обуке", истакао је Лукач.

Према његовим ријечима, упркос пријему највећег броја кадета до сада укупан број запослених у МУП-у неће бити повећан.

"Имамо појачано пензионисање јер у пензију одлази ратна генерација полицајаца када их је највише и дошло у МУП. Ове и сљедеће двије године ти људи одлазе у пензију и потребан нам је већи број кадета у Полицијској академији. Битно је да на вријеме замијенимо наше полицајце који одлазе у пензију младим снагама", каже Лукач.

Кадет седме класе Полицијске академије за припаднике САЈ-а Милан Бајић рекао је да се за овај пут одлучио због љубави према полицијском послу и патриотизма.

"Очекујем да ћу стећи нове вјештине и знање које ће ми помоћи у обављању полицијских послова и дужности. Селекција је била ригорозна. Имали смо љекарске провјере, затим психо-моторичка тестирања и на крају чувени дрил који је трајао седам дана", рекао је Бајић.

Невен Ћелић из исте класе рекао је да се опредијелио за Полицијску академију због љубави према униформи и полицији, одговорности који тај посао захтијева и дисциплине коју носи са собом.

"Очекујем да ћемо стећи пријатељства за цијели живот и да ћемо одавде изаћи бољи људи него када смо дошли", рекао је Ћелић.

Кадет 21. класе Полицијске академије за припаднике опште полиције Зора Сарић истакла је да јој је од малих ногу полиција највећа жеља.

"Ако слиједите своје снове то мора да доведе и до резултата. Упорност је врлина јаких људи. Бити оличење Републике Српске и носити ову униформу и грб је велико задовољство. Осјећај је лијеп, бити међу 20 дјевојака од 340 кадета је велика ствар. Колеге су веома добре, поштују нас и добро сарађујемо. Сви пролазимо кроз исто, одрицања су велика, али није нам тешко", изјавила је Сарићева.

Потписивању уговора са кадетима присуствовао је и директор Полиције Републике Српске Дарко Ћулум.