ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво10/10/2019

ЗАХВАЛНОСТ СВИМ ЉУДИМА У СРБИЈИ ЗА РАДОСТ ЗБОГ ПРИЗНАЊА

 

БЕОГРАД, 10. ОКТОБРА /СРНА/ - Аустријски писац Петер Хандке, овогодишњи добитник Нобелове награде за књижевност, захвалио је свим људима у Србији за радост због великог признања које је добио.

 

"Веома сам изненађен и веома уморан, дуже ћемо причати сутра. Желим да поздравим све људе у Београду и Србији, осјећам вашу радост, хвала вам за то и у моје име вечерас попићемо /на српском је изговорио/ ракију и бијело вино", поручио је Хандке у краткој изјави за РTС.

Шведска краљевска академија додијелила је Хандкеу овогодишњу Нобелову награду за књижевност за утицајан рад који са лингвистичком генијалношћу истражује периферију и посебност људског постојања.

У тексту под називом "Како је и Србија послије Андрића добила још једног нобеловца" "Спутњик" подсјећа да Хандкеово пријатељство са Србима почиње средином деведесетих година 20. вијека, када је послије путовања у БиХ написао есеј "Правда за Србију".

"Спутњик" наглашава да је Хандке "имун на духовну и друштвену климу западног свијета" долазио у Србију, на Косово и Метохију и тражио пријатеље у Ораховцу и Великој Хочи, те да се јавно и оштрицом ријечи противио једнострано проглашеној независности Косова, тврдећи да се држава не може градити на мржњи.

У тексту се истиче и да је Хандке због става да кривицу за рат не треба сваљивати на српску страну постао отпадник свјетске интелектуалне заједнице, те да је додјелом овогодишње Нобелове награде за књижевност пала у воду теза да због својих увјерења, највише због подршке Србији и Србима, никада неће добити ово признање.

Петер Хандке један је од најсвестранијих и најплодоноснијих писаца њемачког говорног подручја. Написао је стотињак књига, које укључују романе, драме, збирке пјесама, филмске сценарије. Добитник је бројних награда.