ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика13/10/2019

ОЧУВАТИ ИСТЕ СТАНДАРДЕ ЗА ИДЕНТИЧНА РЈЕШЕЊА ЗА КОСМЕТ И СРПСКУ

 

БЕОГРАД, 13. ОКТОБРА /СРНА/ - Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик истакао је важност очувања истих стандарда за идентична рјешења за Косово и Метохију и Републику Српску.

 

Додик је рекао да ће међународним представницима, када дођу у Републику Српску да нешто кажу на захтјеве о очувању идентитета и одбрани права, бити јасно поручено да су пропустули да реагују на Косову и Метохији.

Он је поновио да је Косово и Метохија важно питање не само због косовског мита, него и због кулминације неправде и примјене различитих стандарда, те подсјетио како се тамо дозвољава независна држава, док се Србима у Српској поручује да ћуте.

Додик је за "Политику" оцијенио како је предсједник Србије Александар Вучић себи направио проблем, јер је вратио питање, које је словило као завршено у политичком и јавном мњењу Београда и Србије, тражећи да се Србија врати као фактор преговора.

"Ми ћемо пратити Србију, а у Србији треба ојачати позицију преговарача, који ће, потпуно сам увјерен, заштити српске државне и националне интересе", рекао је Додик.

Додик је рекао и да му побједник на косовским изборима лидер Самоопредјељења Аљбин Курти, који каже да му је циљ да се уједини са Албанијом, неће бити примјер, али је истакао како треба примијетити позицију свијета који покушава да "пегла ствари".

Он је подсјетио да се сада и из Брисела чују гласови да признања Косова нема без Русије и Кине, те да сматра да се конфигурација односа у свијету промијенила и да моћ Америке није као прије 15 година, мада нико није луд да мисли да и даље није снажна.

О именовању двојице америчких представника /Метјуа Палмера за америчког изасланика за западни Балкан и Ричарда Гренела за преговоре Београда и Приштини/, Додикје рекао да је то код њега изазвало неку врсту конфузије.

"Сарајево воли Палмера, кажу како ће он сада да се бави ситуацијом у БиХ. Може да се бави чиме хоће, али базичне ствари не може нико да промијени. Палмер је већ рекао да Дејтонски споразум није Свето писмо, а наше позиције су да тај споразум треба поштовати, док се два ентитета и три народа не договоре", каже Додик.

На константацију да је могуће да овим ставовима изазива бијес у неким западним круговима, Додик је рекао да га не узнемирава то што су неки љути због тога.

"И ми смо љути, јер нам 20 година намећу рјешењеа која су противна нашим националним интересима. Поштујемо све који овдје дођу, али и они треба да поштују наш став", рекао је Додик.

Он је нагласио како се не сукобљава са Америком о било ком питању. "Али, када дођете овдје, гдје ми живимо, и говорите ми шта да радимо, треба да научите да чујете и одречан одговор и да га уважите", додао је Додик.

Када је ријеч о НАТО-у, Додик је поновио да ће Република Српска пристати на Акциони план за чланство у НАТО и ући у НАТО када то учини и Србија, те подсјетио да је Алијанса бомбардовала Србе у Републици Српској и да неће да буду мимо Србије.