ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Свијет14/10/2019

ЕВРОПА ДА ПРЕУЗМЕ ЗАРОБЉЕНЕ ЏИХАДИСТЕ

 

ВАШИНГТОН, 14. ОКТОБРА /СРНА/ - САД су већ преузеле најопасније милитанте "Исламске државе" из затвора у Сирији и сада Европа треба да прими остале, изјавио је предсједник САД Доналд Трамп.

 

Он је на "Твитеру" написао да се у САД налазе најопаснији затвореници џихадисти, као и да Турска и Курди не смију дозволити припадницима "Исламске државе" да побјегну.

"Европа треба да их прими назад, након бројних захтјева. Требало би то сада да учине. Они никада неће доћи у САД, нити ће им то бити дозвољено", нагласио је Трамп.

Трамп је у четвртак, 10. октобра, потврдио да су САД из Сирије склониле џихадсте "Исламске државе" Александу Котија и Ел Шафија Елшеика, који су повезани са обезглављивањима у Сирији. Ова двојица џихадиста налазе на безбједној локацији коју контролише Америка.

ТАСС подсјећа на план америчке стране да двојицу џихадиста превезе у САД, како би им се тамо судило.

Турска је у сриједу, 9. октобра, започела офанзиву под називом "Операција мирно прољеће" на сјевероистоку Сирије.

Офанзива турске војске започета је ваздушним нападима на положаје курдских јединица у Сирији, а Анкара је саопштила да је циљ операције стварање тампон зоне дуж турско-сиријске границе, гдје би се могле вратити сиријске избјеглице које се тренутно налазе у Турској.

Сиријска државна новинска агенција Сана је операцију турске војске назвала чином агресије, а поступке Анкаре је осудила и међународна заједница.