ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика14/10/2019

НЕМАЈУ СВИ ПРИВИЛЕГИЈУ ДА БУДУ НЕЗАВИСНИ И СУВЕРЕНИ

 

БЕОГРАД, 14. ОКТОБРА /СРНА/ - Предсједник Савјета федерације Горњег дома руског парламента Валентина Матвијенко истакла је данас у Београду током састанка са предсједником Србије Александром Вучићем да немају све земље привилегију да су, као Србија, независне и суверене.

 

Матвијенкова је поновила Вучићеве ријечи са јучерашњег отварања скупштине Интерпарламентарне уније у Београду - да је Србија независна и суверена земља и да другима не допушта мијешање у унутрашња питања, додајући да је то питање које данас брине многе.

"Многе земље трпе притиске и немају ту привилегију да буду суверене као Србија", истакла је она.

Матвијенкова је током састанка пренијела Вучићу поздраве предсједника Русије Владимира Путина, преносе београдски медији.

"Рекао ми је да вам пренесем поздраве и да чека с нестрпљењем ваш сусрет у децембру", рекла је она.

Она је додала да су посебни односи Вучића и Путина засновани на међусобном повјерењу и да знатно утичу и одређују ток билатералних односа.

"Захваљујући вашим напорима, ти односи су добили стратешки карактер и посебно се цијени ваш лични допринос развоју односа између наших земаља", закључила је Матвијенкова.

Предсједник Србије Вучић пренио је Матвијенковој забринутост због ситуације на Косову и Метохији, посебно у вези са покушајем Албанаца "да донесу одлуку о укидању Српске листе".

Он је поводом најновијих манипулација Приштине и пријетње укидањем Српске листе, оцијенио да је развој догађаја веома лош те позвао западне партнере и такозвано Косово да се уразуме, како би се избјегла катастрофа.

Вучић је упознао Матвијенкову о томе да је Српска листа добила 96 одсто гласова косметских Срба на недавним ванредним парламентарним изборима и да је имала подршку Београда.

Предсједник Србије рекао је да се много радује сусрету са руским предсједником у децембру, као и да ускоро очекује посјету премијера Дмитрија Медведева.

Он је захвалио Матвијенковој на личном залагању за најближе односе са Србијом, те изразио наду да ће убудуће још чешће посјећивати Србију.

У Београду је јуче почела 141. скупштина Интерпарламентарне уније /ИПУ/, која је окупила више од 1.700 парламентараца и партнера из УН и цивилног друштва из цијелог свијета.