ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Специјални сервиси 14/10/2019

АНП - ШАРЕНА ЛАЖА САРАЈЕВСКЕ ПАРАПОЛИТИКЕ

 

Ако опструишете нечију изборну вољу и спречавате га да учествује у животу земље чији је конститутивни дио - ви онда укидате његову не само политичку, већ и сваку другу слободу.

 

Пише: Ненад ТАДИЋ

БИЈЕЉИНА, 14. ОКТОБРА /СРНА/ - Позив Савјета ЕУ да што прије буде успостављена власт у Федерацији БиХ /ФБиХ/ и заједничким органима БиХ /у Републици Српској је давно успостављена/, без помињања НАТО-а као услова за формирање власти, показује да политичко Сарајево лаже када тврди да је то услов европских интеграција.

Још индикативнији је дио саопштења са европског самита у Луксембургу у којем се потврђује спремност ЕУ да у овој фази настави да спроводи извршни мандат операције "Алтеа" у пружању подршке властима БиХ да очувају сигурно и заштићено окружење под обновљеним мандатом УН.

Војна операција Еуфора /махом европских снага/ покренута је у децембру 2004. године. "Алтеа" је покренута након одлуке НАTО-а да оконча мисију Сфора и усвајања резолуције Савјета безбједности УН којом се одобрава размјештај војних снага ЕУ у БиХ.

Није први пут да ЕУ јасно даје до знања да за њу годишњи национални програм /АНП/ није никакав услов нити разлог за /не/формирање власти у БиХ.

Тако је још једном огољена мимикријска лаж да је АНП "услов свих услова" да би бошњачке странке пристале да формирају власт /коју су грађани изабрали на легалним изборима прије годину дана/.

Тврдње Републике Српске да се у опструкцији примјене резултата избора политичко Сарајево служи лажним разлозима скривајући прави повод - покушај да у Сарајеву задржи српске представнике које не може да бира, али може да "пробере" - још једном су добиле потврду, и то на сједници Савјета ЕУ у Луксембургу.

Избором Жељка Комшића као наводног хрватског члана Предсједништва БиХ и одбијањем да реализује измјене изборног закона како би Хрвати били равноправније заступљени у ФБиХ, бошњачка политика је показала хрватској страни да је за њу конститутивна - али само на папиру.

Српска страна је много тврђи орах јер своју конститутивност и уставност темељи и на Републици Српској, на чије изборе политичко Сарајево не може да утиче, због чега су приступили опрукцији изборне воље грађана Српске са јасном поруком - ако се нама не свиђа ваш избор, понашаћемо се као да избора није ни било.

Цијели пројекат опструкције власти /неспроводив без бар прећутне подршке САД као главног архитекте Дејтонског мировног споразума/ инспирисан је претходном вишемјесечном политичком и медијском припремом, у коју је убачена нова политичка матрица, према којој је конститутивност - "измишљен појам" који омета развој БиХ.

Ова парола, која је угледала свјетло дана у неформалном, али утицајном и радикалном, "главном одбору" бошњачких грађанско-вјерских мудараца "Кругу 99", отворени је покушај наметања формуле према којој већина /читај бошњачка/ треба да одлучује о свему, без икаквих националних или ентитетских утицаја.

Одбацивањем било каквих договора са Хрватима око изборних услова у ФБиХ, те потпуном опструкцијом рада српских непосредно изабраних чланова у органима БиХ, који му нису по вољи, политичко Сарајево јасно даје до знања да је кренуло у /политички/ насилну промјену дејтонског уређења БиХ.

Проблем је у томе што се политичко и уставно насиље, а БиХ и регион имају веома блиско и познато искуство о томе, лако може претворити у физичко.

А, они који су бескрупулозно ушли у опструкцију политичког живота чак два нивоа власти - или очекују да их неко подржи на терену или су сами спремни на нове кризе и сукобе у БиХ.

Ако опструишете нечију изборну вољу и спречавате га да учествује у животу земље чији је конститутивни дио - ви онда укидате његову не само политичку, већ и сваку другу слободу.

Такво понашање мора довести до одговора оних који се осјећају угњетено и то је јасно свима, па и политичком Сарајеву.

Отуда је добро знати да европске институције мисле савим супротно од "Круга 99", духовног покретача садашње параполитичке кризе, која од БиХ прави синдром Доријана Греја и полако је преводи у свијет мртвих и несталих.