ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво14/10/2019

ПРОСЛАВЉЕНА СЛАВА ЦРКВЕ И ОПШТИНЕ

 

СРЕБРЕНИЦА, 14. ОКТОБРА /СРНА/ - Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом служио је данас Свету архијерејску литургију у Храму Покрова Пресвете Богородице у Сребреници поводом истоименог празника и позвао на слогу, мир, међусобно поштовање и уважавање, посебно на молитву Богу.

 

"Слога, мир и молитва Богу доносе спокојство, задовољство и испуњавање свих потреба за нормалан земаљски живот", поручио је митрополит Хризостом, честитајући свештенству и вјерницима у Сребреници данашњи празник, црквену и општинску славу.

Након Свете архијерејске литургије, литија са црквеним барјацима и иконама, те више од хиљаду вјерника прошла је улицама. Потом је услиједило ломљење славских колача цркве и општине Сребреница, која, такође, слави Покров Пресвете Богородице.

Мирополит Хризостом и свештеници су преломили славски колач са начелником општине Младеном Грујичићем и српским представницима у општинској администрацији.

Током данашње свечаности мирополит дабробосански уручио је признања најзаслужнијим појединцима и колективима за допринос обнови цркве у Сребреници која је у рату оскрнављена, опљачкана и запаљена, а након рата дјелимично обновљена и поново освештана 2003. године, када је обиљежена и стогодишњица њеног постојања.

У посљедње три године Храм је обновљен споља и изнутра. Реконструисан је кров, обијени су стари и оштећени малтер и фасада, зидови су поново омалтерисани и постављена нова фасада.

Међу добитницима признања су општина Сребреница и посебно њен начелник Младен Грујичић, који је рекао Срни да је ово потврда да се прати рад Општинске управе и свега што чине за Српску православну цркву и српски народ.

Грујичић је честитао свештенству и вјерницима данашњи празник и пожелио да се Срби у миру и радости увијек окупљају око овог светог храма и са вјером у Бога прослављају своје празнике.

Светој литургији и обиљежавању крсне славе сребреничке цркве присуствовао је велики број вјерника, а по завршетку вјерског обреда организован је културно-умјетнички програм.

Од 1995. до 1999. године Покров Пресвете Богородице званично је прослављан и као крсна слава општине Сребреница.

Након успостављања двоетничке локалне власти у овој општини 1999. Срби запослени у општинској администрацији наставили су традицију и општинску славу обиљежавају у овдашњем храму.

Покров Пресвете Богородице данас прославља и истоимени манастир у селу Карно у сребреничкој општини.

Осим мјештана, велики број Срба поријеклом из овог краја, који живе у разним мјестима у Србији, али и становника Бајине Баште и Скелана сваке године дође и присуствује литургији и слави овог обновљеног манастира.


 

 

Улогујте се
Корисник:
Лозинка: