ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Занимљивости14/10/2019

МОЋНА КАМЕРА ПРОНАЛАЗИ ОСОБУ МЕЂУ ХИЉАДАМА ДРУГИХ

 

ПЕКИНГ, 14. ОКТОБРА /СРНА/ - Кинески научници развили су моћну врсту камере која може да идентификује одређену особу међу неколико десетина хиљада људи.

 

Стручњаци са Универзитета "Фудан",у сарадњи са Оптичким институтом Чангчун, изумили су камеру од 500 мегапиксела.

Ријеч је о камери чија резолуција садржи петоструко више детаља од људског ока - њу по висини резолуције надмашује само камера од 570 мегапиксела са једне чилеанске опсерваторије, чији је циљ посматрање удаљених галаксија.

Камера коју су изумили кинески научници биће искориштена у сврху видео-надзора, те су је већ похвалили кинески државни медији због апликација којима ће се служити кинеска војска и безбједносне институције.

Tехнологија препознавања лица у комбинацији са праћењем појединаца у стварном времену на тај начин доприноси надзорној мрежи којом Кина биљежи податке о свим својим грађанима.

Процјењује се да Кина тренутно има 170 милиона надзорних камера, односно једну на сваких 12 људи, што њену технологију надзорног хардвера и софтвера чини једном од најразвијенијих на свијету, наводи британски "Индипендент".

У сврху праћења својих грађана Кина је прошле године развила технологију препознавања хода, која може да идентификује појединца на удаљености од 50 метара само посматрајући његове покрете.

Ту је и програм "птице шпијунке" - он се одвија тако што јата роботских птица са камерама из ваздуха снимају људе.

Удружења за људска права критикују надзорну технологију коју кинеска држава примјењује на својим грађанима, наводећи да је ријеч о тешком кршењу личних слобода.