ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво15/10/2019

КУБУРОВИЋ: НЕ БИХ ПОДРЖАЛА ПОМИЛОВАЊЕ ТЕРОРИСТА

 

БЕОГРАД, 15. ОКТОБРА /СРНА/ - Министар правде Србије Нела Кубуровић изјавила је да никада не би дала позитивно мишљење на приједлог помиловања затвореника који су чинили најстрашније злочине, што су учинили неки од њених претходника.

 

Таква позитивна мишљења условила су да из српског затвора почетком двијехиљдитих буде пуштен актуелни побједник избора на самопроглашеном Косову Аљбин Курти, а потписом тадашњег предсједника СР Југославије Војислава Коштунице ослобођена су и озлоглашена браћа Мазраку која су признала да су силовала српску дјецу и по наређењу Фатмира Љимаја стријељала 100 српских цивила у Ораховцу.

"Не могу да разумем такву одлуку као ни шта може да оправда помиловање за такав злочин. Председник државе позитивно мишљење на такав предлог од мене никада не би добио", рекла је Кубуровићева за "Вечерње новости".

Кубуровићева је објаснила да је једна ствар помиловање да одлуком предсједника државе неко буде аболиран, односно да му се прекине поступак или да буде ослобођен од служења казне, а друго је Закон о амнестији који је тада обухватио велики број оних који су чинили кривична дјела током сукоба на Косову и Метохији, али и у БиХ и у Хрватској.

"То су углавном војна кривична дела. Велики број њих је и на тај начин ослобођен. И када видите колико је Срба осуђено у БиХ или Хрватској и упоредите са поступцима које се против припадника других националности води у Србији - у неравноправном смо положају јер су Законом о амнестији из 2001. године многи изашли на слободу или ослобођени сваке кривичне одговорности", каже Кубуровићева.