ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Свијет15/10/2019

АНКАРА БИ МОГЛА ДА ОДГОВОРА ЗА РАТНЕ ЗЛОЧИНЕ

 

ЊУЈОРК, 15. ОКТОБРА /СРНА/ - Турска би могла да одговара за ратне злочине због погубљења извршених у Сирији, упозориле су данас УН.

 

Канцеларија УН за људска права саопштила је данас да су од почетка турске офанзиве на сјевероистоку Сирије документоване цивилне жртве узроковане ударима из ваздуха, копненим нападима и снајперском ватром.

АП подсјећа да су Турска и њихови савезници из редова сиријских побуњеника покренули офанзиву на сјевероистоку Сирије наводећи да је циљ пораз курдске милиције Јединице народне одбране /ЈПГ/ које Анкара сматра терористима.

Сиријске демократске снаге /СДФ/ оптужују турске савезнике да су из засједе на путу на сјеверу Сирије убили курдског политичара Хеврина Калафа, што побуњеници негирају.

Портпарол Канцеларије УН за људска права Руперт Колвил рекао је да посједују видео-снимак на којем се види погубљење три курдска заробљеника а које су извршили припадници "Ахрар ал Шаркија" која је савезник са Турском на ауто-путу између Хасаке и Манџиба.

Према његовим ријечима, УН су добиле извјештаје да су Калафа на истом путу убили припадници те организације.

"Турска би могла бити сматрана одговорном као држава због кршења које врше групације повезане са њом. Анкара има контролу над овим групацијама или операцијама током којих су се ова кршења десила", нагласио је Колвил.