ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво15/10/2019

У ДЕЦЕМБРУ ОДЛУКА О ЕВЕНТУАЛНОМ ИЗРУЧЕЊУ АДЕМА КОСТЈЕРЕВЦА

 

СЕНТ ЛУИС, 15. ОКТОБРА /СРНА/ - Судија Савезног суда у Сент Луису у америчкој држави Мисури дао је рок од 30 дана одбрани бившег припадника тзв. Армије БиХ Адема Костјеревца да преда одговор на захтјев за његово изручење у БиХ.

 

Судија Патрисија Коен дала је Кајли Вилијамс, адвокату Костјеревца, рок од 30 дана да преда документа. Одлука о његовом евентуалном изручењу у БиХ очекује се у децембру.

Вилијамсова наводи да ће у одбрану изнијети наводе да је оштећена погријешила у идентификацији њеног нападача.

Према писању листа "Сент Луис пост диспеч", у захтјеву за изручење Костјеревца /58/ бившег војног полицајца из Прве муслиманске бригаде тзв. Армије БиХ наводи се да је он био наоружан пушком и пиштољем када је силовао супругу некадашњег школског друга у подруму млина у селу у којем је била заробљена.

У низу свједочења које су истражиоци укључили у захтјев за изручење, Српкиња, која је била у трећем мјесецу трудноће, рекла је да је ухапшена 17. септембра 1992. године након што су муслиманске снаге опколиле њено село и да је држана око двије седмице у просторији без прозора и ниског свода.

Жена је препознала Костјеревца који јој је био комшија и да је због неколико напада на њу остала без бебе. Током напада на њу Костјеревац јој је непрестано говорио да "нико од вас неће остати, ни у Београду".

"Осјећала сам се понижено као да сам ништа", рекла је она у једном од свједочења. Чувари су је потом више пута силовали на различитим локацијама.

Ослобођена је у склопу размјене заробљеника 5. фебруара 1993. године када је имала само 36 килограма.

Током разговора са агентима Федералног истражног бироа /ФБИ/ у његовој кући у области Сент Луис 1. јула 2014. године Костјеревац је признао да је био припадник војне полиције и да је видио заробљену жену, али је негирао да је силовао.

У документима се наводи да је Костјеревац у САД дошао прије око 17 година са супругом. Он има петоро одрасле дјеце.

Жена је 2005. године свједочила и пред судом у Хагу.

Против Костјеревца је 2015. године подигнута оптужница. Он се није појавио пред судом БиХ, наводећи здравствене проблеме попут посттрауматског стреса и губитка сјећања.

Захтјев за његово изручење предат је 14. августа, али је био запечаћен док Костјеревац није ухапшен 23. августа.

У документима се истиче да је Костјеревац имао срчани удар, да му је заказана операција и да су му неопходни лијекови за одређене здравствене проблеме да пати од дијабетиса и високог крвног притиска.