ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Култура17/10/2019

ПРИКАЗАН ДОКУМЕНТАРНИ ФИЛМ "ДОЊЕЦКА ВРАТАРНИЦА"

 

ВИШЕГРАД, 17. ОКТОБРА /СРНА/ - У Андрићграду је приказан филм "Доњецка вратарница", руске редитељке Наталије Батрајеве, који говори о страдању руских православних светиња у Доњецкој области у Украјини од 2013. године до данас и њиховом обнављању.

 

"Филм прати животе хероина, односно монањиха у Доњецкој области. У Русији је добитник многобројних награда", рекла је Батрајева након синоћње пројекције у биоскопу "Доли Бел".

Она је навела да је ово први дио трилогије, те да планира да сними и документарни филм о руским добровољцима који су учествовали у одбрамбено-отаџбинском рату Републике Српске, као и о страдањима српских цркава и манастира на Косову и Метохији.

У фокусу филма, којег је редитељка снимала самостално, током три ратне године, је игуманија манастира Иверске Богородице, који се нашао на првој линији фронта у Доњецку, у чијој близини су се водиле најжешће борбе.

Свештеник Саво Тривковић рекао је да се тематика филма односи на српски народ, али и на све православне народе.

"Поука овог филма налази се у Светом јеванђељу, гдје се каже да ћемо сви ми хришћани страдати јер нисмо од овог свијета", навео је Тривковић и истакао
да филм говори о жртвовању за отаџбину, народ и вјеру.

Филм је стекао велику популарност, а награђен је највећим признањима у Русији.

Организатори пројекције филма су Црквена општина Вишеград и Манастир Светог Николаја у Добрунској Ријеци.