ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Култура17/10/2019

ОTВОРЕНА ИЗЛОЖБА "ЗАДУЖБИНА НЕИМАРЕВИЋ"

 

МОСTАР, 17. ОКTОБРА /СРНА/ - У оквиру 100. Шантићевих вечери поезије, у Галерији краљице Катарине Косаче у Мостару отворена је изложба изабраних умјетничких дјела под називом "Задужбина Неимаревић".

 

Изложбу, коју су организовали градски одбор Српског просвјетног и културног друштва "Просвјета" и Хрватски дом "Херцег Стјепан Косача", синоћ је отворила конзул Србије у Мостару Марија Бакоч.

Бакочева је захвалила организаторима што су представили ову вриједну колекцију, те нагласила да је задовољство на једном мјесту видјети дјела великих сликара са подручја бивше Југославије.

"Ова изложбена поставка у релизацији `Просвјете` и Хрватског дома `Херцег Стјепана Косаче` оживеће сећање на породицу Неимаревић из Мостара, која је свом граду даровала вредну колекцију уметничких слика знаменитих сликара са подручја бивше Југославије. Задужбине су стара традиција, једна од најмоћнијих институција културе у свету, које обнављају везу између прошлости и савремености", навела је Бакочева.

Она је нагласила да је и ова изложба омогућила да се у Мостару оживи Шантићев дух и чувају вриједности за које се залагао.

Предсједник Организационог одбора 100. Шантићевих вечери поезије Сања Бјелица Шаговновић нагласила је да "Просвјета" и Српско пјевачко и културно-умјетничко друштво "Гусле" кроз Шантићеве вечери поезије чувају сјећање на лик и дјело великог пјесника, али и на многе друге великане српске културе и знамените људе Мостара, као што је и српска породица Неимаревић.

Она је нагласила да је велика вриједност Шантићевих вечери то што је дио садржаја организован заједно са пријатељским институцијама културе не само из Мостара, већ и других градова, те да је тако и настала изложба "Задужбина Неимаревић".

Шаговновићева је подсјетила да је Сава Неимаревић био истакнути револуционар који је нестао тридесетих година прошлог вијека у политичким чисткама у ондашњем СССР-у.

"У знак сјећања на свог оца, његова кћерка Ксенија Неимаревић завјештала је родном Мостару колекцију од 63 умјетничка дјела, од чак 17 истакнутих аутора из антологије модерне југословенске ликовне умјетности. Њена жеља била је да галерија буде смјештена у Старом граду, гдје је радио њен отац и гдје је провела дјетињство", навела је Шаговновићева.

Према њеним ријечима, галерија је отворена 1990. године у Онешћуковој улици, у старом језгру града, а слике су данас смјештене у депоу Хрватског дома "Херцег Стјепан Косача".

Шаговновићева је нагласила да је породица Неимаревић након посљедњег рата тражила да се ова вриједна колекција врати у Стари град.

Руководилац Галерије краљице Катарине Косача Далибор Николић нагласио је да је изложено двадесетак дјела, а да је избор направљен по принципу квалитета.

"То је дио историје умјетности нашег града, једног периода који није довољно представљен. Заиста се имамо чиме подичити и ова изложба управо то потврђује", оцијенио је Николић.

Отварању изложбе присуствовао је градоначелник Мостара Љубо Бешлић, те велики број грађана.

Изложба ће бити отворена до 31. октобра. крај/сб/мђ/фото