ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Култура17/10/2019

ПРЕДСТАВЉЕНО ФОТОТИПСКО ИЗДАЊЕ "БЕОГРАДСКОГ ПАРИМЕЈНИКА"

 

БЕОГРАД, 17. ОКТОБРА /СРНА/ - Фототипско издање "Београдског паримејника" - рукописа из времена успостављања аутокефалности Српске православне цркве /СПЦ/, који је најстарија књига у власништву Народне библиотеке Србије и спада међу најстарије сачуване српске рукописе, представљено је у Крипти Храма Светог Саве у Београду.

 

Министар културе и информисања Србије Владан Вукосављевић рекао је да "Београдски паримејник" припада групи три монументална, раскошно опремљена кодекса од највећег значаја за рану српску писменост од којих се за два, "Мирослављево јеванђеље" и "Вуканово јеванђеље", зна да су их поручили припадници владарске породице.

"`Београдски паримејник` је део тријаде најмонументалнијих сачуваних кодекса ране српске писмености и баштини најстарији старословенски језички слој", нагласио је Вукосављевић и додао да је приоритет у Стратегији министарства враћање културних споменика који су стицајем разних историјских околности ван Србије и српског културног простора.

"Паримејник", као тип књиге садржи паримије - дијелове текста из разних књига "Старог завјета" који свjедоче о догађајима или садрже поуке или пророштва која се доводе у везу са Христом, а читање паримија чини саставни дио богослужења за веће, посебно за Христове и Богородичине празнике.

Његово преосвештенство епископ бачки Иринеј је на промоцији појаснио да се на велике празнике у току вечерњег богослужења читају одређени старозавјетни одломци који описују догађаје, личности и њихова дјела, саопштено је из Министарства културе и информисања Србије.

"Сваки од њих тумачи се не само у свом конкретном историјском контексту, већ и у пророчком смислу. Сваки догађај и слика схвата се као праобразац, као праслика новозаветних личности и догађаја, пре свега личности Господа Исуса Христа и догађаја његовог овоземаљског живота", рекао је епископ Иринеј.

"Паримејник" има 108, у већој или мањој мјери, оштећених листова различитих димензија што представља тек око 40 одсто првобитног кодекса.

Рукопис потиче из прве четвртине 13. вијека, из времена Светог Саве, односно из доба проглашења аутокефалности Српске цркве, а написан је у тада сјеверним српским земљама, у области Рашке.

Не зна се ко је наручилац "Београдског паримејника" јер запис о његовом настанку није сачуван.

Фототипско издање "Београдског паримејника" приредили су и објавили Министарство културе и информисања Србије, Народна библиотека Србије и Издавачка кућа "Платонеум".