ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Култура21/10/2019

НАСТУП СРПСКЕ НА САЈМУ КЊИГА - ДУХОВНА И КУЛТУРНА РЕПРЕЗЕНТАЦИЈА

 

БЕОГРАД, 21. ОКТОБРА /СРНА/ - Директор Представништва Републике Српске у Београду Млађен Цицовић изјавио је да наступ Српске на Међународном београдском сајму књига представља не само излог књижевних и научних дјела објављених у Српској између два сајма, него и духовну и културну репрезентацију Српске пред Србијом и њеним гостима из свијета.

 

Цицовић је рекао на отварању наступа Српске на сајму књига да је сваки наступ Републике Српске на Међународном београдском сајму књига велики изазов не само за ауторе, књижевнике и научнике из Српске, него и за Представништво које жели да што боље јавности и сајамској публици представи све што је у књижевном и научном смислу обиљежило вријеме између два сајма.

"Таквим настојањем имали смо сваке године све више књига, аутора и издавача из свих крајева Републике Српске, тако да ове године имамо 43 издавача са чак 54 промоције на којима ћемо публици представити 114 наслова - 88 књига, 11 часописа и 15 зборника научних и књижевних радова", навео је Цицовић.

У свему овоме, додао је он, Представништво је имало од почетка 2009. године сигурну и неспорну подршку Владе Републике Српске, посебно Министарства просвјете и културе, као и Министарства за европске интеграције и међународну сарадњу, због чега им је захвалан.

"Схватајући значај писма и језика за очување српског народног и личног идентитета у овом турбулентном времену, сматрам да и у овој, и у свакој сличној прилици, морамо указивати и понављати да немамо пречег посла од заједничке, уједињене борбе за очување српској језика и писма, као и српске нематеријалне баштине, традиције и културе у крилу светосавља", истакао је Цицовић.

Он је подсјетио да је тема овогодишњег наступа Републике Српске на београдском сајму књига јубилеј 500 година Горажданске штампарије, те захвалио директору Секретаријата за вјере у Влади Републике Српске Драгану Давидовићу на доприносу у реализацији овог опредјељења.

Цицовић је истакао да је слоган овогодишњег сајма књига "Писмо=глава" у потпуном сагласју са темом наступа Републике Српске на сајму - 500 година Горажданске штампарије.

"Тај догађај под турском окупацијом 1519. године био је једнако значајан, како за нас на лијевој обали Дрине, тако и за нас на десној страни те ријеке. И данас је једнако важно да се српска ћирилица чува и његује једнако с обје стране Дрине", рекао је Цицовић.

Према његовим ријечима, ако је Повеља Кулина бана која је писана ћирилицом и почиње ријечима "У име Оца, и Сина, и Светога Духа" 1189. године постала и родни лист Срба и српске државе на лијевој обали Дрине, онда су три књиге Горажданске штампарије, које су штампане у српској редакцији црквенословенског језика 1519. године, печат вјечности на нашем историјском путу укорак са временом, открићима и новим достигнућима.

Наступ Републике Српске отворила је бесједом министар просвјете и културе Српске Наталија Тривић.