ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Култура21/10/2019

ТРИВИЋЕВА ОТВОРИЛА НАСТУП СРПСКЕ НА САЈМУ КЊИГА У БЕОГРАДУ

 

БЕОГРАД, 21. ОКТОБРА /СРНА/ - Министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић изјавила је на отварању наступа Српске на 64. Међународном београдском сајму књига да ће бити представљено књижевно издаваштво и култура Српске као важног дијела српског корпуса и стваралаштва, с посебним истицањем да географске границе не постоје у културном и националном идентитету српског народа.

 

Отварајући репрезентативни наступ Републике Српске, који је у знаку 500 година Горажданске штампарије, Тривићева је истакла да ће то стваралаштво бити представљено путем богатог програма у оквиру различитих промоција и трибина, те књижевних вечери.

Она је рекла да је књижевно, образовно и штампано богатство српског народа, као и свако ново издање одштампано између два београдска празника књиге, посебно било оживотворено под кровом Београдског сајма књиге.

"Са сваким новим издањем правимо важан корак напријед у промоцији и представљању сопствених стваралачких и издавачких достигнућа, како на домаћем терену, тако и у међународним оквирима", рекла је Тривићева.

Тривићева је подсјетила да је Београдски међународни сајам књига највећа регионална манифестација тог типа.

Она је рекла да је Република Српска на тој манифестацији дијели улогу домаћина, јер је ријеч о истом народу који мисли и пише истим језиком и писмом.

"Мислимо на српском језику и пишемо ћирилицом, истом оном ћирилицом којом је прије пет вијекова штампала прве књиге Горажданска штампарија у чијем је знаку и овогодишње репрезентативно представљање Републике Српске", рекла је Тривићева.

Она је нагласила да је 11. представљање стваралаштва и издаваштва Српске на сајму књига у њеним оквирима изузетно велико.

Митрополит дабробосански Хризостом истакао је значај промоције Горажданске штампарије у времену када се на Београдском сајму књига представљају многа савремена издања.

"Промовишемо дјела која су настала прије 500 година, и то у времену када је цијели Балкан био дубоко у мраку отоманског ропства", навео је митрополит Хризостом.

Према његовим ријечима, и у таквим условима српски народ се почео борити и уздизати из тог ропства, а нема бољег начина борбе до књигом.

"Књига је велика сила и велика снага и моћ", рекао је митрополит Хризостом.

Он је изразио захвалност свима који су допринијели да се на достојан начин обиљежи велики јубилеј 500 година Горажданске штампарије, укључујући Представништво Републике Српске у Србији.

Наступу је присуствовао директор Републичког секретаријата за вјере Драган Давидовић, као и представници општине Ново Горажде, те академици и остали гости.

Послије отварања наступа Српске, промовисана су дјела Староставне горажданске књиге /Ортографија и језик књига Горажданске штампарије/, аутора Биљане Самарџић, а потом и фототипских издања Служабника /1519/, Псалтира /15217 и Молитвеника горажданског /1523/, о којима су говорили професори Милош Ковачевић, Михаило Шћепановић и Биљана Самарџић.

Горажданска штампарија је била једна од најранијих штампарија међу Србима и прва на лијевој обали Дрине, на тлу данашње Републике Српске.