ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Култура22/10/2019

ПРЕДСТАВЉЕНА МОНОГРАФИЈА "БАЊАЛУКА - ЦЕНТАР ВРБАСКЕ БАНОВИНЕ"

 

БЕОГРАД, 22. ОКТОБРА /СРНА/ - Монографија "Бањалука - центар Врбаске бановине" аутора Верице Стошић и Небојше Радмановића представљена је данас на Међународном београдском сајму књига.

 

Ово дјело, које су објавили Архив Републике Српске и Удружење архивских радника Републике Српске, садржи мноштво до сада непознатих података о Бањалуци и архивских фотографија, речено је на промоцији.

Директор Архива Републике Српске Бојан Стојнић је рекао да је та монографија резултат вишедеценијског рада некадашњих колега, Стошићеве и Радмановића.

"Они су више деценија истраживали ову проблематику, поготово фондове између два свјетска рата који се чувају у Архиву Републике Српске у Бањалуци, али и у Архиву Југославије у Београду", рекао је он.

Стојнић сматра да посебну вриједност монографије чине фотографије које су први пут објављене, а чувају се у збирци фотографија Архива Републике Српске.

"Могу се видјети разне фотографије из области привреде, управе, економије туризма, културе, просвјете и то су све сегменти које обухвата ова монографија", рекао је Стојнић.

Радмановић је рекао да је та монографија важна и "за старе и за нове Бањалучане", као и за оне који хоће нешто да сазнају о Бањалуци, а немају гдје.

"Користили смо научне архивистичке методе и покушали да то прилагодимо људима да без оптерећења и без тешких историјских тема могу да читају", рекао је Радмановић.

Према његовим речима, монографија обилује фотографијама које нико прије није објавио, али и темама о којима у другим књигама није ништа могло да се прочита.

"Вратили смо се човјеку проучавајући прошлост, вратили смо се бројним људима који су стварали Бањалуку, а да их нико није описао ни споменуо", рекао је он.

Стошићева је напоменула да је вријеме Врбаске бановине представљало прави изазов за архивско истраживање.

Монографија је на Сајму књига у Београду представљена у сарадњи са Представништвом Републике Српске у Србији.