ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво22/10/2019

МОГУЋИ ВЕЋИ ПРОБЛЕМИ СА МИГРАНТИМА

 

БАЊАЛУКА, 22. ОКТОБРА /СРНА/ - Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић оцијенио је да може доћи до већих проблема са мигрантском кризом јер БиХ има слабу економију и сложен систем који не функционише и истакао да формирање кампова за мигранте не долази у обзир ни за Републику Српску, нити за БиХ.

 

Чубриловић је навео да је затварањем Мађарске и дијелом Хрватске границе, БиХ постала веома погодан простор за мигранте, који су највећим дијелом проблем Федерације БиХ, али и простора Билеће у Републици Српској, те границе са Црном Гором.

Он је за РТРС рекао да Министарство унутрашњих послова Републике Српске добро обавља посао и да би тако требало да се понашају и друге организације које су задужене за рјешавање те ситуације.

"Република Српска није рекла да неће да прими мигранте зато што не жели да помогне тим људима, него зато што, заиста, не постоји могућност за то. Можемо и помажемо тренутно тим људима, док су у транзиту, али да правимо кампове, то не долази у обзир ни за Републику Српску, нити за БиХ", рекао је Чубриловић, коментаришући најаве о могућем премјештању миграната из кампа "Вучјак" код Бихаћа у српско повратничко село Медено Поље код Босанског Петровца.

Осврћући се на недавну посјету руског премијера Дмитрија Медведева Србији поводом обиљежавања 75 година од ослобођења Београда, Чубриловић је рекао да то импонује српском народу, јер указује да Србија није сама у обиљежавању тог јубилеја и да има подршку велике земље каква је Русија.

"То пријатељство траје дуги низ година, а на овај начин је само потврђено", рекао је Чубриловић.

Чубриловић је рекао да је, уз српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика и предсједника Српске Жељку Цвијановић, имао прилику да разговара са Медведевим, који је изразио подршку Републици Српској и руским пројектима који се овдје реализују.

"Имплементирањем тих пројеката можемо само постићи економски просперитет и то треба гледати на тај начин, а никако као обиљежавање нечије територије или простора, јер свима у БиХ могу добро доћи пројекти као што је гасовод и други у којима Русија жели да учествује финансијски", нагласио је Чубриловић.

Чубриловић је рекао да Република Српска без инфаструктуре не може развијати ни привреду, те истакао значај пројеката као што је изградња моста код Градишке и најављену градњу ауто-пута Београд-Сарајево, који ће једним дијелом ићи кроз Српску, јер ће они допринијети да се Република Српске повеже са регионом.

Коментаришући додјелу овогодишње Нобелове награде за књижевност Петеру Хандкеу, Чубриловић је истакао да је то признање отишло у праве руке и да српски народ треба да буде посебно задовољан, јер ће то имати позитивне ефекте у културолошком, политичком и сваком другом смислу, с обзиром на то да су познати ставови тог аустријског писца о Србији и Србима.

"Радује ме и чињеница да су се наш прослављени режисер и савјетник српског члана Предсједништва БиХ Емир Кустурица и министар културе и информисања Србије Владан Вукосављевић састали у Паризу са Хандкеом и честитали му за ово значајно признање", нагласио је Чубриловић.

Он је рекао да га није изненадило реаговање из Сарајева у вези са додјелом награде Хандкеу, будући да су познати њихови ставови, али да је такво понашње неозбиљно, јер не мора све да буде политички обојено као што се прижељкује на овим просторима.