ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика22/10/2019

СРПСКА ДА УСАГЛАШЕНО ОДГОВОРИ НА ДЕКЛАРАЦИЈУ СДА

 

БАЊАЛУКА, 22. ОКТОБРА /СРНА/ - Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић изјавио је да би посебна сједница парламента Српске о декларацији СДА могла да буде одржана у првој половини новембра и да очекује усаглашен одговор Српске, који би био подржан великом већином посланика.

 

Он је рекао да захтјев за одржавање посебне сједнице још није примљен, али и нагласио да Српска треба да кроз форму закључака и одлука Народне скупштине покаже своје виђење доношења декларације СДА чији циљеви су за Србе узнемирујући.

"Декларација СДА има исти циљ као и оне које су рађене прије више од 30 година. Мора се стати са овим, јер српски народ се не осјећа лагодно када види циљеве оваквих докумената. Зато Република Српска мора да у Народној скупштини заузме став о свему", истакао је Чубриловић за РТРС.

Чубриловић тврди да српски представници на нивоу БиХ немају осјећај одговорности према Народној скупштини, што није добро.

"Сваком од нас би Република Српска морала да буде изнад свега и да о појединим питањима имамо јединствене ставове. Морамо партијске, појединачне и личне интересе ставити у функцију српског народа", каже Чубриловић.

Он је оцијенио да је недопустиво што на нивоу БиХ власт није формирана ни годину дана након избора.

"Када је писан Изборни закон БиХ, а странци су имали огроман утицај, није се размишљало о оваквој ситуацији, што је невјероватно. Имамо и негативан примјер у Мостару, гдје годинама не могу да буду спроведени изборни резултати. Оваква ситуација на нивоу БиХ није добра, иако Српска може да и без тога функционише", нагласио је Чубриловић.

Он је поновио да Годишњи национални програм /АНП/ не може бити услов за формирање новог сазива Савјета министара, него да су став о овоме наметнуле поједине амбасаде.

Када је ријеч о владајућој коалицији у Српској, Чубриловић, који је и лидер Демос-а оцијенио је да је она стабилна и да су добри односи међу странкама које је чине.

"Коалиција је стабилна, постоји комотна скупштинска већина. Што се тиче рада парламента одражава се можда у неком сегменту рада ово што није комплетирана власт на нивоу БиХ", рекао је Чубриловић.